

Mlijeko je jedna od nutritivno najkompletnijih namirnica na svijetu. Sadrži čitav niz hranjivih tvari važnih za pravilan rast, razvoj i održivost zdravlja organizma. Isto tako, ne sadrži umjetne boje i konzervanse.
Već se 1984. godine znalo kolika je važnost svakodnevne konzumacije mlijeka kada je Američko Ministarstvo poljoprivrede prvi puta izdalo jednostavne preporuke o pravilnoj prehrani, a 1992. godine preporuke o pravilnoj prehrani prikazane su u obliku piramide. Namirnice u piramidi bile su podijeljene u 5 skupina. Jednu od njih čini skupina mlijeko i mliječni proizvodi. Za svaku su skupinu namirnica u serviranjima izražene preporuke o dnevno preporučenoj masi. Preporuka za unos mlijeka i mliječnih proizvoda je 2-3 serviranja dnevno. Tako se jedna šalica mlijeka (200 ml) smatra jednim serviranjem. Međutim, 2011. godine, krug, tanjur ili MyPlate je nakon dva desetljeća, zamijenio piramidu. Tanjur naglašava važnost zamjene mlijeka s visokom udjelom mliječne masti sa reduciranom mliječnom masti (1%).
Birajte djelomično obrano mlijeko umjesto punomasnog.
Masti čine posebnu skupinu nutrijenata. Preporučeni dnevni unos masti za opću populaciju iznosi 20 – 35 % kcal. Potrebne su za brojne funkcije u organizmu: služe kao izvor energije, sudjeluju u proizvodnji hormona, sudjeluju u održavanju tjelesne topline te omogućuju zadržavanje u organizmu onih vitamina koji su topljivi u mastima. Pomažu da tijelo djelotvorno koristi ostale energetske makronutrijente – ugljikohidrate i proteine. Fragmenti masti se spajaju s fragmentima glukoze u metabolizmu energije. Masti također štite proteine, osiguravajući energiju, pa se proteini mogu iskoristiti za druge važne zadaće, a ne kao izvor energije.
Količina masti u mlijeku varira ovisno o tome da li se radio o punomasnom mlijeku ( 3,5 g masti/100 ml), djelomično obranom mlijeku ( 1,7 g masti/100 g) ili obranom mlijeku (1 g masti/100 ml odnosno 0,3 g masti/100 ml). Oko jedne-trećine masti prisutnih u mlijeku su nezasićene masne kiseline koje imaju blagotvoran učinak na prevenciju bolesti krvožilnog sustava. Isto tako su nužne za normalan razvoj mozga i središnjeg živčanog sustava. Dvije-trećine masti u mlijeku čine zasićene masne kiseline koje bi, prema preporukama trebalo konzumirati u umjerenim količinama. Naime, zasićene masne kiseline su posljednjih desetljeća okarakterizirane kao glavni čimbenik rizika za razvoj bolesti srca i krvožilnog sustava, a pripisana su im i brojna druga negativna svojstva. Upravo zbog navedenog,
preporuke govore o zamjeni mlijeka sa visokim udjelom mliječne masti djelomično obranim ili obranim mlijekom. Roditelji ne bi trebali ograničiti unos masti za djecu i dojenčad. Preporuke za smanjenje unosa masti se odnose na osobe starije od dvije godine. Važnost masti u ranom razvoju mozga dovodi do preporuke koja govori da je djetetu do druge godine života potrebno punomasno mlijeko, a potom se može uvesti djelomično obrano mlijeko. Djeca dobi 2-3 godine trebala bi unositi 30-35 % (masti) ukupnog dnevnog unosa energije, a djeca i adolescenti dobi 4-18 godina 25-35 % (masti).