Socijalno dinstanciranje i redovito pranje ruku najučinkovitije su i dokazane metode za smanjenje rizika i širenja bolesti koronavirusa(COVID-19). Međutim, uz opća pitanja o tome kako sigurno kupovati i pripremati hranu, mnogi se pitaju o konkretnijoj ulozi prehrane tijekom pandemije. Budući da za ovu temu postoji veliko zanimanje javnosti, pokušat ću sažeti mišljenja nekoliko svjetski poznatih stručnjaka dr. Wafaieia Fawezija, dr. Waltera Willera i dr. Ibrahima Abioyja i podijeliti s vama što više informacija.
Odnos prehrane i imuniteta
Poznato je da je prehrana usko povezana s imunitetom, ali i s rizikom od infekcija kao i samom težinom infekcije. Ljudi koji se loše hrane izloženi su većem riziku od raznih bakterijskih, virusnih i drugih infekcija. Isto tako kronične ili teške infekcije dovode do prehrambenih poremećaja ili i pogoršavaju prehrambeni status oboljelih. Stoga je nužno da vodimo računa o dostatnosti i kvaliteti prehrane tijekom pandemije COVID-19. Nadalje, klinički tijek ove bolesti obično je teži kod starijih osoba i onih s kroničnim tegobama poput pretilosti, dijabetesa, hipertenzije i raka, a koji su dijelom povezani i s prehranom. (1)
Uvijek je poželjno hraniti se zdravim i kvalitetnim namirnicama, a osobito u vrijeme pandemije COVID-19 poput: voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova, umjereno konzumirati ribe i perad, fermentirane mliječne proizvode, crveno meso i mesne prerađevine. Osobitu pozornost treba obratiti na što manji ili gotovo nikakav unos rafiniranih ugljikohidrata i šećera. Od masnoća svakao bih preporučio jednu od najzdravijih iz našeg podneblja – hladno prešano maslinovo ulje. Takva promišljena i uravnotežena prehrana opskrbit će naš organizam dovoljnom količinom zdravih makronutrijenata , esencijalnih minerala i vitamina. Jesti visokokvalitetne proteine, masti i ugljikohidrate može pomoći u održavanju zdrave težine i dobrog metaboličkog stanja, a upravo to je u ovom trenutku itekako poželjno. I još nešto, vrijeme Covida19 nikako nije vrijeme za bilo kakve restriktivne dijete koje mogu dovesti do slabljenja organizma i pada imunološkog sustava. Zdravom prehranom, koja podrazumijeva uravnotežen unos minerala i vitamina, znatno pomažemo u opskrbljivanju organizma dostatnim brojem imunoloških stanica i antitijela, koje su važne kod reakcije tijela na infekciju.
Važnost vitamina i minerala u obrani od COVID -19 infekcije
Mnoge znanstvene studije procjenjivale su važnost unosa nekih hranjivih sastojaka u odnosu na druge infekcije, ja bih naveo neke primjere koji mogu biti interesantni s obzirom na trenutnu situaciju.
CINK – je sastavni dio mnogih enzima u stanicama cijelog tijela. Stoga neadekvatna razina cinka ograničava sposobnost tijela da na odgovarajući imunološki način odgovori na infekciju. (2) Višestruke metaanalize pokazale su da oralno uzimanje cinka smanjuje učestalost akutnih respiratornih infekcija za 35 posto, skraćuje trajanje simptoma nalik gripi za oko 2 dana te poboljšava stopu oporavka. (3,4) Doza cinka u tim studijama kretala se od 20mg/tjedan do 92mg/dan. Čini se da količina nije glavni pokretač učinkovitosti djelovanja cinka.
Vitamin C – kofaktor za mnoge enzime. Pojačava funkciju mnogih enzima u tijelu održavanjem njihovih metalnih iona u reduciranom obliku. Djeluje i kao antioksidans, ograničavajući upalu i oštećenje tkiva povezanih s imunološkim reakcijama.(5) Studije koje ocjenjuju učinkovitost vitamina C provedene su među vojnicima, mladićima i starijom populacijom u SAD-u, Egiptu, Iranu, Rusiji, Japanu i Velikoj Britaniji. Jasno su pokazale da suplementacija vitaminom C značajno smanjuje učestalost infekcija respiratornog trakta. (6) Učinkovitost vitamina C također je proučavana među hospitaliziranim pacjentima u SAD-u, Japanu i Iranu koji su imali različite zdravstvene probleme, uključujući tešku sepsu, postoperativne komplikacije, opekotine, plućne kontuzije i razna patološka srčana stanja.(7) Pokazalo se da vitamin C smanjuje trajanje boravka u jedinici intezivne njege i potrebu za mehaničkom ventilacijom tih pacijenata.(8) Količina vitamina C kretala se od 1 -3 g dnevno, a čini se da količina nije glavni pokretač učinkovitosti. Treba izbjegavati uzimanje vitamina C iznad 2g dnevno, osim u nekim medicinskim stanjima.
Suplementacija vitaminom D – smanjuje 12 do 70 posto izglede za nastajanje akutnih infekcija dišnog trakta ( za koje se predpostavlja da su uzrokovane virusnom infekcijom) – zaključuje nekoliko kliničkih studija. (9-12) Te su studije uključivale sezonsku i pandemijsku gripu uzrokovanu virusom H1N1 u 2009. godini. Povoljan učinak suplementacije primijećen je kod bolesnika svih dobnih skupina, kao i kod osoba koje su već imale kronične bolesti. (13) Među zaraženima koji su uzimali doze vitamina D veće od 1000 IU, simptomi gripe bili su slabiji, a oporavak bolji. (14) Koristi su bile relativno veće kod pojedinaca s manjkom vitamina D, nego kod onih koji su imali dovoljnu razinu vitamina D.
Održavanje pravilne količine vitamina D posebno je važno. Kada smo izloženi suncu koža sama proizvodi vitamin, dok je u kasnu zimu i proljeće razina vitamina D u krvi smanjena, upravo zbog smanjenog izlaganja suncu. Boravak u zatvorenim prostorima dodatno će smanjiti razinu vitamina D u krvi. Iz tog razloga, a znajući da adekvatna razina vitamina D u krvi ima niz zdravstvenih koristi, svakako bih većini ljudi u ovo vrijeme preporučio uzimanje kvalitetne suplementacije tog vitamina.
Mnogi uobičajeni multivitaminski/multimineralni dodaci sadrže 1000 ili 2000 IU vitamina D, što je dobra mjera. Ljudi s tamnijom kožom imaju uglavnom nižu razinu vitamina D u krvi. Oni imaju više melanina u koži koji blokira ultraljubičasto svjetlo, pa će trebati više vitamina D. Stoga bi njihovo dnevno uzimanje, bez straha, trebalo povećati čak do 4000 IU. Ako dodaci vitamina D nisu dostupni , iskoristiti nešto sunčeve svijetlosti, koja sada već postaje dovoljno intezivna da bi se stvorila dovoljna količina vitamina D u krvi. Izlažite kožu sunčevom svijetlu sredinom dana, ali vrlo oprezno. U početku vrlo kratko oko 15 minuta za svijetlu kožu, kako bi se izbjegle opekline. Za osobe s tamnijom kožom bit će potrebno 3 do 4 puta više provedenog vremena na suncu, kako bi se postigao isti efekat. Želim naglasiti da pretjerano izlaganje suncu također nije dobro, jer može pridonijeti razvoju raka kože, zato preporučujem vrlo oprezno i umjereno izlaganje suncu.
Da li vitaminsko mineralni dodatci prehrani mogu pomoći u pandemiji COVID-19 ?
Istraživanja o prehrambenim navikama pokazuju da se većina stanovništva nezadovoljavajuće hrani i da njihove prehrambene navike ne udovoljavaju nacionalnim smjernicama o zdravoj prehrani. Razlog tomu su skupoća i nedostupnost hrane, pa u takvoj prehrani nema dostatnih količina esencijalnih vitamina i minerala.
Iako još uvijek nemamo dovoljno podataka o učinkovitosti vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani na COVID 19, ipak neki dokazi upućuju na to da određeni dodatci mogu umanjiti rizik ili ozbiljnost nekih virusnih infekcija, a osobito kod osoba koje se nedovoljno kvalitetno hrane.
Kod starijih osoba najčešće je primjetan nedostatak korisnih mikronutrijenata, stoga je za tu dobnu skupinu preporučljivo uzimanje dodataka prehrani. (15,16)
Treba, dakle voditi brigu o dostatnom unosu mikro i makro nutrijenata iz zdrave hrane, a tek potom posegnuti za kvalitetnim dodatcima prehrani.
Dr. Vlaho Šapro
Sapro Slimming Clinic
Reference:
- Report of the WHO–China Joint Mission on coronavirus disease 2019 (COVID-19). https://www.who.int/publications-detail/report-of-the-who-china-joint-mission-on-coronavirus-disease-2019-(covid-19). February 28, 2020
- Read SA, Obeid S, Ahlenstiel C, Ahlenstiel G. The role of zinc in antiviral immunity. Advances in Nutrition. 2019 Jul 1;10(4):696-710.
- Hemilä H, Fitzgerald JT, Petrus EJ, Prasad A. Zinc acetate lozenges may improve the recovery rate of common cold patients: an individual patient data meta-analysis. InOpen forum infectious diseases 2017 (Vol. 4, No. 2, p. ofx059). US: Oxford University Press.
- Roth DE, Richard SA, Black RE. Zinc supplementation for the prevention of acute lower respiratory infection in children in developing countries: meta-analysis and meta-regression of randomized trials. International journal of epidemiology. 2010 Jun 1;39(3):795-808.
- Chien CT, Chang WT, Chen HW, Wang TD, Liou SY, Chen TJ, Chang YL, Lee YT, Hsu SM. Ascorbate supplement reduces oxidative stress in dyslipidemic patients undergoing apheresis. Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology. 2004 Jun 1;24(6):1111-7.
- Hemilä H, Louhiala P. Vitamin C for preventing and treating pneumonia. Cochrane database of systematic reviews. 2013(8).
- Wang Y, Lin H, Lin BW, Lin JD. Effects of different ascorbic acid doses on the mortality of critically ill patients: a meta-analysis. Annals of intensive care. 2019 Dec 1;9(1):58.
- Hemilä H, Chalker E. Vitamin C can shorten the length of stay in the ICU: a meta-analysis. Nutrients. 2019 Apr;11(4):708.
- Charan J, Goyal JP, Saxena D, Yadav P. Vitamin D for prevention of respiratory tract infections: A systematic review and meta-analysis. Journal of pharmacology & pharmacotherapeutics. 2012 Oct;3(4):300.
- Urashima M, Segawa T, Okazaki M, Kurihara M, Wada Y, Ida H. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. The American journal of clinical nutrition. 2010 May 1;91(5):1255-60.
- Gysin DV, Dao D, Gysin CM, Lytvyn L, Loeb M. Effect of vitamin D3 supplementation on respiratory tract infections in healthy individuals: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PloS one. 2016;11(9).
- Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, Greenberg L, Aloia JF, Bergman P, Dubnov-Raz G, Esposito S, Ganmaa D, Ginde AA, Goodall EC. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017 Feb 15;356:i6583.
- Arihiro S, Nakashima A, Matsuoka M, Suto S, Uchiyama K, Kato T, Mitobe J, Komoike N, Itagaki M, Miyakawa Y, Koido S. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza and upper respiratory infection in patients with inflammatory bowel disease. Inflammatory bowel diseases. 2019 May 4;25(6):1088-95.
- Zhou J, Du J, Huang L, Wang Y, Shi Y, Lin H. Preventive effects of vitamin D on seasonal influenza A in infants: a multicenter, randomized, open, controlled clinical trial. The Pediatric infectious disease journal. 2018 Aug 1;37(8):749-54.
- Prasad AS, Beck FW, Bao B, Fitzgerald JT, Snell DC, Steinberg JD, Cardozo LJ. Zinc supplementation decreases incidence of infections in the elderly: effect of zinc on generation of cytokines and oxidative stress. The American journal of clinical nutrition. 2007 Mar 1;85(3):837-44.
- Hunt C, Chakravorty NK, Annan G, Habibzadeh N, Schorah CJ. The clinical effects of vitamin C supplementation in elderly hospitalised patients with acute respiratory infections. International journal for vitamin and nutrition research. 1994 Mar 2;64(3):21