

S obzirom na današnji stil života, kada se čini da nemamo vremena niti otići u kupnju namirnica, jasno je da teško nalazimo vremena i za doručak. No da li je to stvarno tako? Da li je stvarno istina da nismo u mogućnosti izdvojiti petnaestak minuta kako bismo doručkovali? Ili smo zapravo samo lijeni ustati ranije i započeti dan zdravim prehrambenim navikama?
Preskakanje doručka je jedna od najlošijih navika koja svakako nije dobra za naš organizam. Doručak se s pravom smatra najvažnijim obrokom u danu jer, prije svega, tijelu osigurava energiju za uspješan radni dan te normalno funkcioniranje organizma. Nakon 8-10 sati posta tijekom sna, tijelo troši uskladištenu energiju. Bez doručka tijelo nastavlja s iscrpljivanjem zaliha energije sve do ručka, a kod nekih osoba i do večeri. Ljudi su skloni u ovakvim situacijama posegnuti za grickalicama ili slatkišima kako bi „izdržali“ do ručka ili večere. Šećer dobiven ovakvim putem možda daje određenu energiju za nastavak dana ali se radi o ugljikohidratu koji je rafiniran odnosno bogat jednostavnim šećerima te ga je samim time potrebno konzumirati u što manjoj mjeri. Šećer uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi nakon čega slijedi osjećaj gladi. Da li ste to ikada doživjeli? Mislim da svatko od nas jeste, barem jedanput. Isto tako, preskakanje doručka u većini slučajeva vodi ka prejedanju.
Preskakanje doručka može voditi srčanim bolestima, dijabetesu i višku kilograma. S druge strane, osobe koje redovito doručkuju jedu manje tijekom dana, bolje se koncentriraju, imaju manju razinu kolesterola i manji rizik od srčanih oboljenja. Prema studijama provođenim na Sveučilištu u Walesu, odrasle osobe koje redovito konzumiraju doručak manje griješe i imaju bolje pamćenje u odnosu na osobe koje preskaču doručak. Dokazano je da osobe koje ne preskaču doručak bolje slijede preporuke nutricionista o adekvatnom unosu makro i mikro nutrijenata.