

Postoje mnoga istraživanja koja dokazuju da umjetna sladila i nisu tako dobra koliko ih se pozitivno promovira.
Da li se smatraju jednako štetnim kao i šećer?
Dokazano je da umjetni zaslađivači na naš organizam utječu jednako kao i ostali šećeri. Receptori u ustima, crijevima i gušterači se aktiviraju i signaliziraju mozgu da se pripremi za šećer. Tijelo asorbira šećere kako umjetne tako i prirodne i pretvara ih u mast. Razlika je u tome što umjetni zaslađivači dodatno pojačavaju apetit, što dovodi do dodatnog unosa kalorija i naposlijetku debljanja.
Pitanje koje se postavlja je da li ovi zaslađivači zapravo pomažu kod gubitka kilograma ili ne?
Nova istraživanja ipak sugeriraju da ne. Zapravo, ti aditivi koji ne sadrže kalorije mogu imati suprotan učinak – i možda čak i povećati rizik od visokog krvnog tlaka, dijabetesa i bolesti srca.
Studija koja se pojavila u časopisu Canadian Medical Association Journa pokazuje da nadomjesci šećera nisu dobro riješenje i da može dovesti do nezdravih prejedanja.
Također, oni mogu zapravo potaknuti dobivanje na težini. Kako to? Umjetna sladila su izuzetno slatka – stotine i tisuće puta slađa od stolnog šećera, te samim tim ljudi koji ih obično konzumiraju mogu postati neosjetljivi na slatkoću. Zdrava, zasićena hrana koja je manje slatka – kao što su voće i povrće – može postati neprivlačna u usporedbi s tim.
Da li je sirup od agave dobra zamjena?
Iako je glikemijski indeks ovog zaslađivača nizak, sirup od agave nije idealno riješenje.
Agava sadrži veliku koncentraciju fruktoze. Metabolizam ovog šećera je nešto drugačiji od glukoze koji ne potiče izlućivanje inzulina. Obavlja se isključivo u jetri, pretvarajući ga u mast i praveći zalihe masnih naslaga.
Šta je sa kukuruznim sirupom?
Kukuruzni sirup je zaslađivač koji se dodaje različim proizvodima kako bi se poboljšao okus i produljio rok trajanja. Pored toga što kukuruzni sirup ima visoki udjel fruktoze, uglavnom se nalazi u namirnicama koje su nutritivno jako siromašne, te samim tim se ne preporučuju za svakodnevno konzumiranje.
Najbolje rješenje?
Ako kavu il čaj jednostavno ne možete piti nezaslađene, najbolje riješenje je da svoj omiljeni napitak zasladite stevijom.
Ovo sladilo ima sposobnost da ne utječe na inzulin, snižava razinu šećera u krvi, kolesterol i krvni tlak. Ne pospješuje apetit kao što je slučaj kod konzumacije drugih zaslađivača i poboljšava probavu.
Izvori:
Sapro Slimming Clinic
Brooke,A., and Frris,P., The Sugar Detox. Mozaik knjiga, 2016., Zagreb.
Hardvard Scool
Douglasa Kinghorna “Stevia: Genus Stevia“, Taylor&Francis, London, 2002