Krem juha od cvjetače
Sastojci: 1 veća glavica cvjetače 1 glavica luka 3 režnja češnjaka 100g Dukatela light sira 100 ml light mlijeka 700 ml vode sol, papar maslinovo ulje Priprema: Luk i češnjak sitno nasjeckajte, a brokulu natrgajte na manje komadiće. U posudu za juhu dodajte 3 žličice maslinovog ulja i stavite pirjati luk koji ćete odmah posoliti da se manje lijepi. Kada luk postakli dodajte sjeckani češnjak i natrganu cvjetaču te lagano dinstajte otprilike 30-tak minuta uz stalno miješanje i lagano dolijevanje vode. Kada se cvjetača skuha maknite s vatre, popaprite, ako treba još dosolite, umiješajte sir i mlijeko te sve skupa smiksajte. Glavno jelo: Špageti BolognieseŠpageti bolonjez
Sastojci za glavno jelo: 400g mljevene nemasne junetine 280g crvenoga luka 300g pelata od rajčice 3-4 režnja češnjaka ½ vezice peršina 3 žličice maslinovog ulja ½ dcl crnog vina sol, papar, klinčić, muškatni oraščić Sastojci za prilog: 250g integralnih špageta 880g salate kristalke ili puterice 3 žličice maslinovoga ulja jabučni ocat morska sol Priprema: Sitno nasjeckajte luk, češnjak i peršin, a muškatni oraščić naribajte. Salatu operite i natrgajte na manje komade. U hladno ulje dodajte sjeckani crveni luk, odmah ga posolite te prodinstajte. Kada luk svene dodajte meso i češnjak te dinstajte dalje polupokriveno. Povremeno miješajte i podlijevajte s malo vode. Kad voda ispari dodajte rajčicu, crno vino, klinčić, muškatni oraščić, sol i papar te uz miješanje nastavite dinstati još cca 30-40 minuta. Tijesto skuhajte al dente te pomiješajte s umakom. Salata: Zelenu salatu začinite uljem, octom i solju te poslužite uz glavno jelo. Popiti šalicu čaja FITO-7
Dr. Vlaho Šapro, fitoaromaterapeut, voditelj Sapro Slimming Clinic i tvorac Fitometaboličke Dijete®