

Bistra riblja juha
20 min. Prije ručka popiti šalicu čaja FITO-5 Sastojci: 500g razne sitnije ribe za juhu 1 glavica luka 4 režnja češnjaka ½ vezice peršina 1 list lovora 7-8 zrna papra 1-2 žličice maslinovog ulja morska sol Priprema: Očistite i operite ribu. Očistite luk i češnjak te ih prepolovite na pola. List peršina dobro operite. U 1.5 l hladne vode stavite sve sastojke osim ribe i kuhajte na laganoj vatri 40 min. Nakon toga u juhu dodajte ribu te nastavite lagano kuhati još 15-tak minuta. Oprezno izvadite ribu iz juhe te je procijedite. Ribi pažljivo odstranite kosti, a po želji i kožu te je prije posluživanja vratite u juhu. Juhu možete dodatno začiniti i sitno sjeckanim svježim listom peršina. Glavno jelo: Pohana ražaPohana raža
Sastojci za glavno jelo: 4x150g fileta raže ½ l mlijeka 60g krušnih mrvica 2 jaja morska sol svježe mljeveni crni papar 2 žličice maslinovog ulja Sastojci za prilog: 900g krumpira za pečenje 500g radiča 4 žličice maslinovog ulja vinski ocat morska sol Priprema: Filete raže potopite u mlijeko, poklopite i ostavite u hladnjaku da se mariniraju najmanje jedan sat. Lagano istucite jaja i malo ih posolite te stavite u prikladnu zdjelu. U drugoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice i svježe mljeveni papar. Krumpire narežite na štapiće debljine 1,5 cm, stavite ih u proključalu vodu te kuhajte 5 minuta. Izvadite ih iz vode i dobro kuhinjskom krpom posušite te pustite da se ohlade. Salatu očistite i dobro operite. Krumpire stavite u teflonsku tavu s malo maslinovog ulja te ih pržite stalno tresući tavu tako da im se zapeku rubovi. Kada se rubovi zapeku prebacite ih u prikladnu posudu na čije ste dno stavili papir za pečenje i pecite ih 10-tak min na temperaturi 200ºC. Pečene krumpire posolite morskom soli. Filete raže izvadite iz mlijeka te ih jednog po jednog malo posolite i naizmjenice umočite u jaja i u smjesu krušnih mrvica. Posudu za pečenje namažite maslinovim uljem, položite na njega filete te pecite u pećnici 20-tak minuta na temperaturi od 200ºC. Salata: Radič začinite maslinovim uljem octom i soli.
Dr. Vlaho Šapro, fitoaromaterapeut, voditelj Sapro Slimming Clinic i tvorac Fitometaboličke Dijete®