
Upravo ste završili obrok, ali obrok nije sasvim završio s vama?
Osjećate neugodnu nadutost i pojavu iznenadno velikog trbuha koje traju satima?
Vjerojatno ste u pravu, ako ste pomislili na vrlo čest problem zvan nadutost. Veliki broj ljudi ima upravo takve probleme, a uzrok tome ponekad je teško otkriti.
U nekim slučajevima, nadutost je simptom određenog stanja, kao što su sindrom iritabilnog crijeva, Chronove bolesti, celijakije, gastropareze, zatvora, ali i nekih drugih upalnih bolesti crijeva. Bilo koji od ovih poremećaja može uzrokovati nadutost. Ono na što sa sigurnošću možemo utjecati jest – prehrana.
Reakcija na prehranu
Ponekad nadutost nastaje kada vaše tijelo teško probavlja šećere u određenoj hrani. Ključni krivci nalaze se u skupini poznatoj kao FODMAP (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli), koji uključuju pšenicu, raž, luk, češnjak, mahunarke (slanutak, leća, grah), med, pistacije, šparoge i artičoke. Hrana ili piće s fruktozom ili umjetnim zaslađivačima također se nalazi na FODMAP popisu.
“Svi imamo povećanu količinu plina u tijelu nakon obroka, ali neki reagiraju na njih ozbiljnije od drugih“, kaže dr. Staller. Ako je to vaš slučaj, pokušajte utvrditi na koju hranu reagirate i izbjegavajte je.
Mlijeko i mliječni proizvodi isto se smatraju FODMAP-ovima. Oni sadrže vrstu šećera pod nazivom laktoza koja je teško probavljiva, ako nemate dovoljno enzima koji ju razgrađuju (laktaza).
Stoga, mi našim klijentima, koji su na Fitometaboličkoj dijeti, sastavljamo individualne jelovnike po primjeru prijašnjih iskustava o utjecaju hrane na njihov organizam. Redovito pratimo reakcije organizma na pojedine namirnice te, ako primijetimo da dolazi do nadimanja ili nekih drugih gastrointestinalnih smetnji, jelovnik prilagođavamo novonastaloj situaciji. Tu su nam od velike koristi i fitoterapijski pripravci koji vrlo brzo mogu riješiti problem.
Dr. Vlaho Šapro
Sapro Slimming Clinic
Izvor: Sapro Slimming Clinic
Harvard Medical School