

Krem juha od poriluka i cvjetače
Sastojci: 1 glavica cvjetače 2 do 3 poriluka 3 režnja češnjaka 1 ljuta paprika 1 dcl obranoga jogurta (po želji) 3 žličice maslinovog ulja svježe mljeveni papar morska sol Priprema: Poriluk dobro oprati i sitno nasjeckati. Cvjetaču natrgati na komade, a papriku i češnjak sitno nasjeckati. Na maslinovom ulju propržite poriluk koji ste odmah na početku dinstanja posolili i popaprili. Kada omekša dodajte češnjak i ljutu papriku te dinstatajte još par minuta da češnjak pusti svoj miris. Nakon toga dodajte cvjetaču i sve skupa još vrlo kratko prodinstajte. Zatim dolijte vodu da prekrije povrće i kuhajte dok cvjetača ne omekša. Nakon toga štapnim mikserom usitnite povrće, a ako je juha pregusta dolijte još malo vode i kratko prokuhajte. Na kraju maknite juhu s vatre i po želji dodajte jogurt.Juneće šnicle s povrćem
Sastojci za glavno jelo: 4 juneće šnicle od 120 do 150 grama 2 srednje glavice luka 4 rajčice 1 zelena paprika 1 crvena paprika vezica peršina 3 režnja češnjaka 2 žličice maslinovog ulja 0,5 dcl bijeloga vina morska sol, svježe mljeveni papar Sastojci za prilog: 200 grama krumpira 500 grama ribanog svježeg kupusa sol svježe mljeveni papar 3 žličice maslinovog ulja malo vinskog ili jabučnog octa ili limunov sok Priprema: Šnicle istući te ih začiniti solju i svježe mljevenim paprom. Luk, rajčice, paprike i mrkvu nasijeckati, a češnjak i peršin sitno nasijeckati. Krumpir oguliti i prepoloviti na dva dijela, a kupus naribati. U vatrostalnu ili glinenu posudu s poklopcem staviti maslinovo ulje te ga razmazati po dnu. Zatim slagati sastojke red po red i to tako da prvo na dno stavimo luk, rajčice, papriku i mrkvu pa na to šnicle, peršin i češnjak. Postupak ponoviti, ali slagati tako da na kraju zadnje bude povrće. Na kraju eventualno po potrebi malo dosoliti i podliti vinom. Ovako pripremljeno jelo staviti u pećnicu na temperaturu cca. 200 stupnjeva te peći sat i pol do dva. Prilog: U hladnu posoljenu vodu staviti kuhati krumpir i kada je gotov izvaditi ga iz vode i spreman je za posluživanje. Ribani kupus začiniti uljem, paprom, octom ili limunovim sokom.
Dr. Vlaho Šapro, fitoaromaterapeut, voditelj Sapro Slimming Clinic i tvorac Fitometaboličke Dijete®