
Fruktoza: Da li je doista neprijatelj?
Tijekom posljednjih nekoliko godina, pojavila se sumnja da kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze ima ključnu ulogu u epidemiji pretilosti u Sjedinjenim Američkim Državama. Drugi pak vjeruju da je sveukupni porast potrošnje svih šećera, uključujući i visoko fruktozni kukuruzni sirup, kriv za nevjerojatan porast pretilih osoba.
Fruktoza – gdje je ima
Fruktoza je oblik šećera koji se prirodno nalazi u voću. Visoko fruktozni kukuruzni sirup zapravo je na molekularnoj razini bliži saharozi. Kao i saharoza, kombiniranjem glukoze i fruktoze nastaje kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. Međutim, kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze sadrži veću količinu fruktoze od glukoze, dok stolni šećer sadrži jednake količine. Što je veća koncentracija fruktoze u usporedbi sa saharozom, to je prehrambeni proizvod slađi. Kukuruzni sirup dodaje se mnogim proizvodima, pa čak i onima za koje ne očekujete da sadrže sladilo. Popis hrane koja sadrži kukuruzni sirup:
- Proizvodi od kruha
- Žitarice
- Čokoladni sirup i drugi preljevi
- Začini, poput želea, kečapa, tartar umaka i mnogi drugi
- Keksi
- Voćne grickalice – roll-up, gummies, itd
- Voće, konzervirano
- Različiti umaci
- Maslac od kikirikija
- Proteinske pločice
- Grickalice (mnoge)
- Zaslađena gazirana pića
- Jogurt
Kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze upotrebljava se u mnogim prehrambenim proizvodima jer je jeftin. Zapravo, prema nekim procjenama, 20% je jeftiniji od stolnog šećera (saharoze). Osim toga, visoko fruktozni kukuruzni sirup proizvođači hrane upotrebljavaju iz više razloga, primjerice:
- za bolji izged pečenih proizvoda
- za dobivanje mekše teksture proizvoda
- za dulji rok trajanja mnogih namirnica
Veza između visoko fruktoznoga kukuruznog sirupa i pretilosti
Metabolički put fruktoze u odnosu na glukozu znatno se razlikuje. Pri konzumaciji glukoze gušterača izlučuje inzulin – hormon koji tjera glukozu iz krvotoka u stanice gdje se ona pretvara u energiju, dok istodobno zaustavlja jetru da otpušta trigliceride uz pratnju VLDL kolesterola. Te dvije masnoće kasnije na svom metaboličkom putu postaju jako opasne jer se vrlo lako talože na stjenkama krvnih žila.
Grelin je hormon koji je odgovoran za povećanje gladi i apetita. Studije su pokazale da nakon konzumiranja fruktoze, dolazi do povećanja proizvodnje grelina. Fruktoza nadalje ne uzrokuje punoću ili sitost na isti način kao što to čine drugi šećeri i ugljikohidrati, pa osobe jedu više pokušavajući doseći istu razinu zadovoljstva.
Poznato je i to da fruktoza stimulira apetit. Važan hormon za kontrolu apetita je leptin, koji signalizira mozgu sitost, smanjuje apetit i kontrolira tjelesnu težinu. Leptin se oslobađa istodobno s inzulinom nakon obroka. Unos fruktoze može smanjiti oslobađanje leptina i inzulina.
Sva istraživanja upućuju na to da se fruktoza potpuno drugačije metabolizira od ostalih šećera. Naime, kako smo već spomenuli, „normalni“ šećeri nakon konzumacije odlaze u krvotok i uz pomoć inzulina prenose se u stanice gdje se pretvore u energiju. Fruktoza pak iz tankog crijeva putuje prema jetri gdje se pretvara u masne kiseline. Fruktoza ne izaziva lučenje inzulina, ali loše djeluje na dva vrlo bitna hormona grelin i leptin, koja nam signaliziraju osjećaj gladi tj. sitosti i time znatno pridonosi povećanju apetita i prejedanju.
Mnogi istraživači povećanje pretilosti ne pripisuju isključivo konzumaciji visoko fruktoznoga kukuruznog sirupa, nego ponajprije prehrani koja sadrži različite vrste šećera, povećani kalorijski unos u bilo kojem obliku, kao i izbjegavanju tjelesne aktivnosti.
Uporaba visoko fruktoznoga kukuruznog sirupa u prehrani, u proteklih 30 godina, povećala se više od 100%. Sve to dovodi do epidemije pretilosti i procjenjuje se da 69% odraslih osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo. Velik dio tog povećanja povezan s povećanjem unosa zaslađenih bezalkoholnih pića, visoko prerađenih prehrambenih proizvoda i brze hrane.
Epidemiološki dokazi upućuju na to da prehrana s visokim udjelom fruktoze, uključujući i zaslađena pića, može biti jednim od uzroka pretilosti a i drugim zdravstvenim stanjima, kao što je metabolički sindrom.
Ostali zdravstveni problemi
Malapsorpcija fruktoze
Sumnja se da je puno više ljudi netolerantno na fruktozu nego što se u početku mislilo. Malapsorpcija može dovesti do grčeva, nadutosti, proljeva i drugih oblika gastrointestinalnog poremećaja. Prema provedenom istraživanju ustanovljeno je da oko 75% zdravih ljudi nepotpuno apsorbira fruktozu, ali se razgradnja poboljšava kada se fruktoza i glukoza uzimaju zajedno.
Nekoliko studija pokazalo je da visoki unos fruktoze dovodi do povišene razine triglicerida u krvi. Ovaj učinak je bio izraženiji kod muškaraca nego kod žena. Stoga American Heart Association ®preporučuje ograničavanje dnevnog unosa fruktoze 50 do 100 grama na dan. Uz pretilost, svi šećeri su povezani s povećanjem nastanka karijesa kao i povećanom mogućnosti nastanka dijabetesa i srčanih bolesti. Osobe koje konzumiraju hranu s visokim sadržajem šećera najčešće ne jedu dovoljno zdrave hrane koja sadrži vlakna i važne vitamine i minerale. Uz to, unos vlakana drastično se smanjuje povećanjem šećera u prehrani.
Porastom razine fruktoze u krvi dolazi do pojačanog izlučivanja minerala kao što su magnezij, kalcij i cink, dok se istodobno sprječava resorpcija bakra. Sve to može uzrokovati anemiju, neplodnost, lomljivost kose i povećanje kolesterola. Također povećana koncentracija fruktoze u krvi uzrokuje porast mliječne i urične kiseline što dovodi do zakiseljavanja organizma. Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, visoko fruktozni kukuruzni sirup siguran je za uporabu u hrani kao što su i saharoza, kukuruzni šećer, kukuruzni sirup i invertni šećer, ali u umjerenim količinama.
Svjestka zdrastvena organizacija preporuča da se unos fruktoze i fruktoznog sirupa ograniči na maksimalno 10% od ukupnog kalorijskog unosa.
Zaključak :
Konzumacija umjerenih količina fruktoze ne bi trebalo stvarati probleme, ali je bitno da čitate deklaracije i birate proizvode koji ne sadrže dodanu fruktozu ili je sadrže u minimalnoj količini. Voće kao jedan od izvora fruktoze iznimno je zdrava skupina namirnica, ali ga uvijek konzumirajte cjelovitog jer već samim cijeđenjem soka iz voća organizam lišavate vrlo vrijednih vlakana. Glikemijski indeks voća može biti relativno nizak, kao npr. GI jabuke, dok je GI soka od jabuke visok jer smo iz soka odstranili vlakana i tako dobili namirnicu koja može debljati. Budite oprezni i upamtite da kukuruzni sirup, koji se dodaje u jako puno namirnica, lijepo zvuči kada se deklarira kao fruktoza. On je zapravo vrlo opasan dodatak koji jako deblja.
Mag.nut. Bruna Tripičić, Dr. Vlaho Šapro
Sapro Slimming Clinic
Reference:
• Nutrition Dimension.com
• Bray GA. Energija i fruktoza iz napitaka zaslađenih sa šećerom ili kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze predstavljaju opasnost za zdravlje nekih ljudi. Adv Nutr . 2013 4 (2): 220-225. doi: 10,3945 / an.112.002816.
• Bray GA. Fruktoza i rizik od kardiometaboličke bolesti. Curr Atheroscler Rep . 2012; 14 (6): 570-578. doi: 10,1007 / s11883-012-0276-6.
• Bray GA, Popkin BM. Kalorijski zaslađena pića i fruktoza: što smo naučili 10 godina kasnije. Pediatr Obes . 2013 8 (4): 242-248. doi: 10,1111 / j.2047-6310.2013.00171.x.
• Decher N, Krenitsky JS. Terapija medicinske prehrane za poremećaje donjeg gastrointestinalnog trakta. U: Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. Krause’s Food i proces prehrane. 13. izd. St Louis, MO: Elsevier Saunders; 2012: 627.
• Miller M, Stone NJ, Ballantyne C, et al; American Heart Association klinička lipidologija, tromboza i Odbor za prevenciju Vijeća za prehranu, fizičku aktivnost i metabolizam; Vijeće za arteriosklerozu, trombozu i vaskularnu biologiju; Vijeće za kardiovaskularnu skrb; Vijeće o bubrezima u kardiovaskularnoj bolesti. Trigliceridi i kardiovaskularne bolesti: znanstvena izjava Američkog udruženja za srce. Kruženje . 2011.godine; 123 (20): 2292-2333. doi: 10,1161 / CIR.0b013e3182160726.
• Pretilost i prekomjerna težina. Web stranice Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. http://www.cdc.gov/nchs/fastats/overwt.htm . Ažurirano 21. studenog 2013. Pristupljeno 15. travnja 2014.
• Rippe JM, Angelopoulos TJ. Saharoza, visoko fruktozni kukuruzni sirup i fruktoza, njihov metabolizam i potencijalni učinci na zdravlje: što doista znamo? Adv Nut . 2013 4 (2): 236-245. doi: 10,3945 / an.112.002824.
• Rizkalla SW. Zdravstvene implikacije potrošnje fruktoze: pregled nedavnih podataka. Nutr Metab . 2010. godine; 7: 82. doi: 10,1186 / 1743-7075-7-82.