
Bezglutenska prehrana- potreba ili hir?
Nakon što je dugo godina bezglutenska prehrana bila tabu – tema, te su se proizvodi bez glutena nalazili samo u trgovinama zdrave hrane, danas ih imamo posvuda. Supermarketi imaju obilje proizvoda s oznakom “bez glutena”, a u mnogim restoranima na jelovnicima se nalaze i bezglutenska jela.
U posljednje vrijeme bezglutenska prehrana je postala „hit“. Na temelju malo dokaza, ljudi su počeli prakticirati bezglutensku dijetu kako bi izgubili težinu, pojačali energiju, liječili autizam ili se općenito osjećali zdravije. Iako su istraživanja pokazala da bezglutenska dijeta može doprinijeti poboljšanju određenih zdravstvenih stanja, većina navedenog nema puno smisla, što potvrđuje i dr. Danielu A. Leffleru, direktorica Centra za klinička istraživanja o celijakiji u Beth Israel Deaconess Medical Centru u Bostonu.
Ljudi koji su osjetljivi na gluten, izbacivanjem istoga iz prehrane mogu se osjećati bolje, ali većina koja nema problema s glutenom neće imati značajnu korist od bezglutenske prehrane, potvrđuje dr. Leffler docent medicine na Harvard Medical School.
Kako gluten uzrokuje probleme?
Ljudi s celijakijom su intolerantni na gluten, ne mogu podnijeti čak ni najmanje količine. Samo 50 miligrama ove bjelančevine je dovoljno da dođe do problema. Gluten aktivira imuni odgovor organizma koji oštećuje sluznicu tankog crijeva, omatajući apsorpciju hranjivih tvari iz hrane. To dovodi do pothranjenosti, kao i do niza drugih zdravstvenih problema poput osteoporoze, neplodnosti, oštećenja živaca i sl.
Pored intolerancije na gluten postoji i srodno stanje pod nazivom osjetljivost na gluten koje može stvoriti simptome slične celijačnom bolesti, ali bez oštećenja crijeva.
Bez glutena
Izbjegavanje glutena znači mnogo više od odricanja od kruha, pekarskih proizvoda, žitarica, tjestenine, pizze i piva. Gluten se nalazi u mnogim proizvodima, uključujući i smrznuto povrće, u umaku od soje i različitim drugim umacima, namirnicama napravljenim s “prirodnim okusima”, mineralnim i vitaminskim dodacima, nekim lijekovima pa čak i u pasti za zube. To čini bezglutensku prehranu izuzetno zahtjevnom.
Ako ste iz nekog razloga odlučili prijeći na bezglutensku dijetu, važno je znati da u vašem organizmu može doći i do nedostataka nekih bitnih nutrijenata. Kruh i žitarice su dobar izvor vitamina B, što nije slučaj kod bezglutenskih kruhova koji nisu obogaćeni ovim vitaminom. Nedostaci se mogu javiti ovisno o kvaliteti prehrane i uzimanju dodataka prehrani. Posebna skupina koja treba voditi računa o unosu vitamina B su žene koje su trudne ili koje žele zatrudnjeti. B 9 odnosno folna kiselina sprječava oštećenje neuralne cijevi novorođenčeta. Stoga, uzimanje bezglutenskih multivitaminskih dodataka dobra je preporuka za svakog tko izbjegava gluten.
Zašto su bitna prehrambena vlakna?
Današnja prosječna prehrana uglavnom je jako siromašna prehrambenim vlaknima, stoga možda bespotrebno izbjegavanje glutena može dovesti do dodatnog deficita u količini vlakana u našoj prehrani. Cjelovite žitarice dobar su izvor vlakana koja omogućavaju crijevima bolji rad i peristaltiku, uklanjanjem istih iz prehrane može dovesti do problema nadutosti, zatvora i smanjenog rada crijeva. Potrebna vlakna možete dobiti adekvatnim unosom smeđe riže ili quinoe, voća, povrća i graha.
Preporuka stručnjaka iz Sapro Sliming Clinc-a je da ako sumnjate da imate celijakiju ili probleme s glutenom, posjetite svog liječnika koji će vam preciznim testovima odrediti bolujete li od ove bolesti. U slučaju da testovi daju potvrdan odgovor, tek tada krenite s prehrambenim smjernicama bezglutenske prehrane.
Mag.nutr. Bruna Tripičić
Sapro Slimming Clinic
Izvor: Sapro Slimming Clinic
Harvard Medical School