Nadutost je prolaz crijevnih plinova (flatusa) kroz rektum. Otpuštanje plinova je normalno, a svaki čovjek to čini barem 14 puta dnevno, svjesno ili nesvjesno. Ponekad se nadutost događa češće nego što se očekuje, a to može postati neugodan problem. Ekstremna nadutost može čak ometati sposobnost osobe da radi i ugodno se druži s drugim ljudima.
Većina slučajeva nadutosti povezana je s čimbenicima koji se mogu kontrolirati. To je zato što crijevni plin obično dolazi iz dva izvora —zbog progutanog zraka ili zbog rada crijevnih bakterija na neprobavljenoj hrani.
Gutanje zraka jedan je od uzroka nadutosti. Iako se veliki dio tog progutanog zraka podriguje prema gore kroz usta, mala količina prolazi u crijeva i izlazi kroz rektum. Ljudi gutaju zrak na mnogo različitih načina, posebno dok razgovaraju, kada su uznemireni, uzbuđeni ili nervozni, dok jedu ili piju u žurbi, žvaću, puše, piju gazirana pića i sl.
Neki uobičajeni primjeri hrane koja uzrokuje plinove uključuju:
- Hrana bogata vlaknima — voće, grah, grašak i zob
- Hrana koja sadrži fruktozu —fruktoza je jednostavan šećer koji se prirodno nalazi u mnogim vrstama voća, posebno smokvama, datuljama, suhim šljivama, kruškama i grožđu. Također se u manjim količinama nalazi u luku, šparogama, artičokama i pšenici, a ponekad se dodaje kao zaslađivač bezalkoholnim pićima, voćnim pićima i nekim kolačima.
- Povrće koje sadrži rafinozu — rafinoza je složeni šećer koji se nalazi u mnogim vrstama kupusnjače (kupus, prokulice, brokula, cvjetača) i u grahu. Grah također sadrži stahiozu, još jedan oblik slabo probavljivog šećera
- Sorbitol — sorbitol se koristi za zaslađivanje mnogih žvakaćih guma i slatkiša bez šećera, a može se dodati i kao sastojak lijekovima
- Mliječni proizvodi koji sadrže laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku — osobe koje ne podnose laktozu teško probavljaju mlijeko, sir, sladoled i druge mliječne proizvode. Ovi ljudi imaju neobično niske razine laktaze, enzima potrebnog za probavu laktoze
- Rjeđe, nadutost može biti nuspojava određenih lijekova, osobito kolestiramina, koji se koristi za liječenje visokog kolesterola, ili dijetetskog lijeka orlistat. Također može biti simptom sindroma iritabilnog crijeva ili giardijaze (parazitske infekcije).
Da biste istražili uzrok nadutosti, ispitajte svoj način života, posebno način na koji se hranite.
Često možete spriječiti nadutost mijenjajući svoje prehrambene navike, držeći se uravnotežene i izbalansirane prehrane kao što je naša Fitometabolička dijeta.
Jedite i pijte polako, u mirnom okruženju. Temeljito žvačite hranu prije nego što progutate.
Nekoliko dana izbjegavajte namirnice koje najčešće izazivaju nadutost, kao što su grah, hrana bogata vlaknima, kupusnjače, gazirana pića i proizvodi bez šećera koji sadrže sorbitol. Zatim ih postupno ponovno dodajte u svoju prehranu, jedan po jedan, dok pratite svoje simptome. To bi vam trebalo omogućiti da odredite koja hrana kod vas izaziva nadutost.
Bruna Dropuljić, mag.nutr.
Sapro Slimming Clinic
Izvor: Harvard Medical School