Zeleni čaj štiti moždane stanice

Zeleni čaj štiti moždane stanice

Objavljeno: 8. siječnja 2015 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Blog, Mršavljenje uz pomoć prirode, NASLOVNA

Nove znanstvene studije daju opravdanu nadu da zeleni čaj može biti vrlo moćno oružje u borbi protiv Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Iako se istraživanja uvelike razlikuju većina ih je usredotočena na polifenolne spojeve u zelenom čaju koji izgleda imaju najvažniji utjecaj na važne dijelove mozga. Studije su koristile ekstrakte zelenoga čaja bogate polifenolnim spojevima nazvanim EGCG ( epigalokatehin-3-galat ), ali stručnjaci kažu da se slične prednosti mogu dobiti i pijuckanjem zelenoga čaja.

Jeffry B. Blumberg, PhD, direktor Tufts “HNRCA Antioxidants Research Laboratory” kaže da, kao što su istraživanja pokazala potencijalnu korist određenih vitamina i masnih kiselina u poboljšanju kognitivnih funkcija mozga, tako i nedavna istraživanja pokazuju da flavonoidi – fitokemikalije kojima obiluje biljna hrana i čajevi dobro djeluju na mozak te mogu smanjiti rizik za neka neurodegenerativna stanja.

U jednoj novoj studiji, objavljenoj u „European Journal of Clinical Nutrition“, švicarski znanstvenici su koristili funkcionalnu magnetsku rezonancu (fMRI) te testirali moždanu radnu memoriju kod 12 zdravih dobrovoljaca. Ova vrsta memorije omogućuje mozgu istovremeno pohraniti i obraditi podatke, a testirali su se vrlo složeni kognitivni zadaci poput razumijevanja, učenja i zaključivanja. Mozak sudionika su skenirali nakon što su ispitanici konzumirali dvije različite doze napitka koje sadrže ekstrakt zelenoga čaja, kao i placebo napitak.

U usporedbi s placebom, konzumenti ekstrakta zelenoga čaja imali su povećanu aktivnost u dorzolateralnom prefrontalnom korteksu mozgu. To je ključno područje za obradu radne memorije. Interesantno je da je ta aktivnost značajno rasla s povećanjem doze ekstrakta zelenoga čaja, što znanstvenici nazivaju odnos doza – odgovor. Znanstvenici tvrde da je to prva znanstvena studija koja je pokazala da fMRI može ispitati kako ekstrakt zelenoga čaja djeluje na aktivnost mozga, te su zaključili da ovi rezultati sugeriraju da ekstrakt zelenoga čaja može modulirati aktivnost mozga u Dor-solateral prefrontalnom korteksu.

Druga studija koristila je miševe za testiranje učinka EGCG-a iz zelenoga čaja na stanice mozga. Kineski znanstvenici su tu studiju objavili u „Molecular Nutrition & Food Research“.

Stanice su uzeli iz malenoga dijela unutarnjeg mozga (hip-pocampus) u kojemu se pohranjuju informacije i šalju u ostale dijelove mozga kad je to potrebno. Proizvodnja živčanih stanica tzv. neurogeneza u hipokampusu važna je za sposobnost mozga da reagira na razne inpute. Ova neurogeneza se smanjuje kako se stari, a s čime se povezuju i razni neurološki poremećaji i kognitivna propadanja.

Istraživači su otkrili da liječenje s EGCG značajno povećavaju broj stanica povezanih s neurogenezom. Isto tako kada se miševima ubrizga EGCG oni se znatno bolje snalaze u kretanju unutar labirinta što je znak bolje orijentacije tj. povećane prostorne spoznaje.

Zaustavljanje Alzheimerove bolesti

Druga znanstvena studija ispitivala je da li ekstrakt zelenoga čaja može blokirati formiranje amiloidnih plakova povezanih s Alzheimerovom bolešću; jedna znanstvena studija testirala je i reservatrol, spoj koji se nalazi u crnome vinu. Zaključci i ove studije upućuju da postoje pozitivne reakcije kada su u pitanju reservatrol i EGCG u odnosu na Alzheimerovu bolest i da je to dobra osnova za daljnja istraživanja.

Također jedna studija provedena na Sveučilištu u Michiganu u kojoj je bio uključen istraživački tim sastavljen od kemičara, biokemičara i biofizičara, a čiji je rad objavljena u „Proceedings of the National Academy of Sciences“ istraživali su strukturne učinke EGCG na amiloidne plakove. Oni su zaključili da zeleni čaj može spriječiti nastanak potencijalno opasnih amiloida agregata.

Sve gore navedene spoznaje, a koje se temelje na znanstvenim istraživanjima, nedvojbeno upućuju da je konzumiranje zelenoga čaja itekako od koristi za zdravlje našega mozga, ali je on također odličan napitak i kada želimo smršaviti i imati vitko tijelo.

Izvor:
Tufts University Health & Nutrition Letter

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Komentari su zatvoreni