Mršavljenje šipak

Zdrastvene prednosti sjemenki nara ( šipka )

Objavljeno: 12. studenog 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Blog, NASLOVNA, Zdrava prehrana i zdravlje

Ovo iznimno ukusna voćka koja raste u mediteranskom dijelu hrvatske zaista je prava blagodat za zdravlje. To je voće koje sadrži malo kalorija a jako puno vlakana, vitamina i fitokemikalija koje mogu unaprijediti zdravlje srca,pomoći u regulaciji tjelesne težine te spriječiti nastanak kancerogenih oboljenja.

Pomažu kod mršavljenja

Sjemenke šipka su niske kalorijske vrijednost a imaju veliki udio vlakana. U 100 grama šipka, što je otprilike ¾ šalice ,ima 4 grama vlakana i svega 83 kalorije. Prema preporuci US Department of Agriculture Dietary Guidelines for American za optimalno zdravlje pri unosu 2000 kalorija dnevno treba konzumirati najmanje dvije šalice voća i dvije i pol šalice povrća dnevno. Sjemenke nara i druga vlaknima bogata hrana kao npr.cjelovite žitarice itekako pomažu u reguliranju tjelesne mase i mogu smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti.

Dobar izvor vitamina K i C

Sjemenke šipka dobar su izvor esencijalnih vitamina C i K. U 100 grama sjemenki šipka imamo 10.2 mg vitamina C ili 17% preporučene dnevne vrijednosti, dok imamo 16mg vitamina K ili 20% preporučene dnevne vrijednosti. Vitamin C igra važnu ulogu u obrambenom mehanizmu organizma, zarastanju rana, zdravlju desni, proizvodnji kolagena i elastina. Još jedna vrlo važna uloga vitamina C je ta da poboljšava apsorpciju željeza.

Vitamin K igra vrlo važnu ulogu u zgrušavanju krvi te održavanju jakih i zdravih kostiju.

Pomaže u sprječavanju nastanka kancerogenih stanica

Sjemenke nara kao i ostalo voće i povrće bogate su fitokemikalijama koje su izuzetno korisne tvari a nalaze se u malim količinama u biljnoj hrani. Skupina fitokemikalija u sjemenkama šipka naziva se polifenoli a najviše ima tanina, kvercetina i antocijana. Ovim polifenolima u brojnim znanstvenim studijima su dokazana antikancerogena djelovanja. Kao snažni antioksidansi polifenoli mogu poboljšati preživljavanje zdrave stanice, inducirati smrt stanice raka i spriječiti rast tumora, a prema časopisu ” The American Journal of Clinical Nutrition ” u siječnju 2005. antocijani imaju protuupalna, antivirusna i antimikrobna svojstva.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Komentari su zatvoreni