Vježbe za trbušnjake

Vježbe za sagorjevanje trbušne masnoće kod muškaraca

Objavljeno: 11. veljače 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Blog, Metabolic-body trening

Prema navodima MayoClinic.com povećan trbuh tj. masnoće koje se nakupljaju u području trbuha kod muškaraca predstavljaju povećani zdrastveni rizik kao što su visoka razina triglicerida i kardiovaskularni problemi, apneja za vrijeme spavanja, metabolički sindrom. Ukoliko mislite da će Vam sami trbušnjaci  pomoći da se riješite ovog problema varate se. Jedan od najbržih i najlakših načina da spalimo masnoće sa trbuha je neka od kardio (aerobnih) vježbi u kombinaciji sa anaerobnim npr. trbušnjacima. Međutim   za dobiti prave rezultate vro bitno je i kako izvodite aerobno vježbanje tj. u Vašu aerobnu vježbu morate uključiti sprint. Sprint je nešto što je neizostavno ukoliko želite imati ravan trbuh navodi American Council on Exercise.

Koji je najbolji tip kardio vježbanja

Bez obzira na koji se oblik kardio vježbanja odlučili da li plivanje, brzo hodanje, trčanje, nordijsko hodanje,vožnja bicikla, penjanje itd nećete pogriješiti. Pokušajte odabrati onu kardio vježbu koja Vam nije dosadna i koja Vam pričinjava zadovoljstvo jer ćete u protivnom nakon nekoga vremena posustati i onda nećete doći do cilja.

Istezanje

Prilikom kardio vježbanja aktivno se uključuje više mišića i zglobova pa je stoga vrlo bitno prije treninga napraviti dobro istezanje kako bi smanjili mogućnost povrede. Nekoliko minuta dinamično istegnite sve mišiće i zglobove. Također i nakon treninga nekoliko minuta posvetite istezanju jer će to relaksirati sve Vaše mišiće, tetive i zglobove.

Zagrijavanje

Nakon što ste opustili svoje vezivno tkivo pristupite zagrijavanju u trajanju od nekih 5 do 10 minuta. Počnite vrlo polagano i postepeno povećavajte intezitet do maximuma. Dobro postepeno zagrijavanje je jako bitno jer ono povećava tjelesnu temperaturu i obilnije dovodi kisik u sve mišiće koji se pripremaju na intezivni rad.

Trening

Nakon zagrijavanja i laganog uvoda u trening počinjemo vježbe s jakim intezitetom tzv.sprint koje traju 20 sekundi, pa onda imamo 40 sekundi skroz laganih vježbi reklo bi se gotovo odmora, pa opet 20 sekundi sprinta pa 40 sekundi lagano, i tako 20 do 30 minuta ponavljajte. Kao što smo rekli bilo koja kardio vježba je pogodna za ovaj oblik treninga samo je važno da se pravilno sljedovi sprinta i lagane vježbe izmjenjuju.

Zašto je sprint bitan

Kada je Vaš trbuh u pitanju sprint je tu jako bitan jer prije svega na ovaj način odmah sagorjevate jako puno kalorija. Druga vrlo bitna stvar je ta da se nakon ovakvog teninga jako ubrzava Vaš metabolizam što povećava potrošnju kalorija i nakon treninga tj.cijeli dan.

Koliko puta tjedno raditi sprint trening

Budući da je sprint intezivan trening nije ga potrebno učestalo izvoditi. To dapače bi moglo imati i kontraproduktivan učinak i povisiti rizik za ozljede. Sasvim dovoljno je ovakav trening imati 2 do 3 puta tijedno po 20 do 30 minuta. Ostalim danima imajte lagani kardiovaskularni trening obogaćen sa 10-tak minuta neke anaerobne vježbe.

Savjeti o sprintu

Sprint koji traje 20 sekundi pa se onda odmarate 40 sekundi samo je primjer. Najvažnije je pravilo da sljedite omjer jedan na dva, dakle onoliko koliko sprintate duplo se odmarate. Naravno ako ste tek započeli s treninzima da ćete u početku imati kraća razdoblja sprinta i odmora ali s vremeno ćete sigurno moći povećavati intezitet.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>