suzbijanje apetita prirodnim putem

Suzbijanje apetita prirodnim putem

Objavljeno: 9. ožujka 2015 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Blog, Mršavljenje uz pomoć prirode, NASLOVNA

Svake godine industrija dodataka prehrani zarađuje milijarde na proizvodima i raznim tabletama za suzbijanje apetita za ljude koji žele izgubiti na težini. Naš vam je savjet da svoj teško zarađeni novac štedite, a apetit suzbijte na puno prirodniji, zdraviji i jeftiniji način konzumirajući namirnice koje već možda imate kod kuće. Kombinirajući ove savjete sa zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom, vi ćete biti na dobrome putu da postanete puno vitkiji i zdraviji.

Voda, voda posvuda

Zaista nema potrebe da plaćate skupe proizvode za suzbijanje apetita – samo pijte puno vode. Žeđ nas često zna dovesti u zabludu da smo gladni, pa tako, umjesto da posegnemo za čašom vode mi posegnemo za nekim obrokom. Voda je bez kalorija i može pomoći napuniti vaš želudac, što vas može učiniti sitijima i na taj način vam pomoći da unesete manje hrane u obroku koji slijedi, a posebno ako vodu pijete neposredno prije obroka.
Rezultati istraživanja koji su predstavljeni na 240. Nacionalnom sastanku Američkog Kemijskog Društva su pokazali da su osobe, koje su bile na dijeti i koje su pile prije svakoga obroka po dvije šalice vode, izgubile u 12 tjedana .više kilograma od osoba koje su isto bile na dijeti, ali nisu pile vodu prije obroka.

Začinite svoj život

Ako obično jedete blagu hranu nemojte se ustručavati i slobodno joj dodajte ljutu crvenu papriku jer to može biti prirodan i vrlo učinkovit način da suzbijete apetit.
Studija objavljena u časopisu Phisiology & Behavior iz ožujka 2011.g, nije mogla točno utvrditi zašto crvena paprika ima utjecaj na smanjenje apetita. Međutim ti znanstvenici tvrde da kapsaicin, prirodni sastojak iz crvene paprike koji joj daje ljutinu, djeluje na osjetne receptore te smanjuje apetit, uključujući i smanjenje želje za konzumacijom masne,slane i slatke hrane. Istraživači su također otkrili da je taj učinak bio izražen kada su ispitanici konzumirali oko 1 gram ljute paprike po obroku, što je približno ½ male žličice. Interesantno je i to da su bolji učinci bili kod ljudi koji prije nisu konzumirali ljutu hranu, što upućuje na pretpostavku da se vjerojatno vremenom može razviti tolerancija.

Popunite se vlaknima

U studiji objavljenom u časopisu “The American Journal of Clinical Nutrition” iz listopada 2007. godine, znanstvenici su otkrili da žitarice bogate vlaknima a posebno netopivim vlaknima, imaju značajan učinak u suzbijanju apetita i unosa kalorija kod ispitanika.
Jedna grupa ispitanika bi natašte dobivala obrok od žitarica koji je bio bogat vlaknima i sadržavao je 33 grama netopivih vlakana, dok bi druga grupa dobila obrok od žitarica s malim udjelom vlakana ili komad bijelog kruha. Svi obroci su bili slične kalorijske vrijednosti, volumena, težine i makronutritivnog sadržaja. Sedamdeset i pet minuta kasnije, ispitanicima bi bio ponuđen drugi obrok i tada se procjenjivao apetit i unos kalorija. Znanstvenici su otkrili da su oni ispitanici, koji su konzumirali obrok bogat vlaknima,imali manji apetit i unosili su manje kalorija od druge grupe koja je konzumirala obrok sa smanjenim udjelom vlakana.

Mi u Sapro Slimming Clinic preporučujemo da vam obroci budu što raznovrsniji, što šareniji i sa puno vlakana. Kada god možete začinite vaše obroke ljutom paprikom, čilijem, peperonćinima jer ne samo da ćete suzbiti apetit i ubrzati metabolizam, nego je to i jako zdravo i ima niz drugih zdravstvenih prednosti. Napominjemo da osobe koje imaju osjetljiv želudac moraju biti oprezne kod konzumacije ovih ljutih začina i sa konzumacijom trebaju krenuti polagano i umjereno.
I na kraju pijte, pijte i samo pijte jer voda je najbolji i najzdraviji napitak koji vam može pomoći da suzbijate apetit ali i da dugo i zdravo živite.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Komentari su zatvoreni