sikavica, sikavica kao lijek, mršavljenje uz pomoć prirode

Sikavica

Objavljeno: 9. ožujka 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Mršavljenje uz pomoć prirode

Bez zdrave jetre nema zdravoga organizma niti zdravoga mršavljenja. Tisućama godina prije nas stari pismoznalci, liječnici, travari itekako su bili svjesni činjenice da je za dobro zdravlje vrlo bitno prakticirati redovitu detoksikaciju cijeloga organizma.

Sve civilizacije i gotovo sve religije prakticirale su redovita čišćenja i postove koji su za cilj imali obnoviti i osnažiti kako duh tako i tijelo. U tim, reklo bi se, svetim ritualima puno je puta trebalo zaštititi i regenerirati samu jetru jer je ona bila najizloženija svom otpadu i otrovima koji su se godinama nagomilavali u organizmu, a sada ih je trebalo izbaciti van. Da li zbog stoljetne mudrosti, božje providnosti ili intuicije oni su se koristili sikavicom i nisu griješili. Sikavica  (Silybi marianum L. Geart) je danas nakon mnogih provedenih znanstvenih studija biljka kojoj je dokazano hepatoprotektivno djelovanje.

Najvažnija biološko aktivna supstanca sikavice su flavonolignani i njihov specifičan kompleks tzv. silimarin. Silimarin nije samo jedan spoj, nego je to kompleks spojeva kao što su: silibina A i B, izo-silibina A i B, silikristina i silidianina. On sadrži i flavonoide poput kvercetola i taksifolina te vrlo kvalitetno biljno ulje bogato sterolima i linolnom kiselinom. Istraživanja su nedvojbeno pokazala da silimarin ne samo da sprječava ulazak nekih toksina u jetru nego i one koje uđu u jetru neutralizira. Nadalje silimarin potiče regeneraciju jetre i obnavlja stanice nakon oštećenja, a ono što je posebno interesantno je to da podiže razinu, najvažnijeg antioksidansa za jetru, glutationa za čak 50%. Također silimarin ima utjecaj i na gušteraču tj. na inhibiciju hiperglikemije što nam je jako bitno u procesu mršavljenja.

Nažalost današnji način življenja, stalna izloženost ogromnim razinama toksina iz hrane, vode, lijekova pa i zraka kojega udišemo, neadekvatna prehrana bogata ugljikohidratima jako opterećuje jetru i usporava je u svojim zadacima. Jetra je metabolički, probavni i imunološki organ, stoga ukoliko želimo smršaviti i biti zdravi nije nam u interesu da ona radi loše ili usporeno. Usporena jetra usporava i druge funkcije metabolizma što za posljedicu ima sporije sagorijevanje kalorija i automatski povećano gomilanje neželjenih kilograma. Kvalitetno zdravo mršavljenje mora uključivati i kvalitetnu drenažu i detoksikaciju organizma i tu nam ljekovito bilje zaista može najviše pomoći. Moramo također znati da sikavica nije primarno biljka za drenažu nego je treba kombinirati s biljkama poput maslačka, čička, artičoke i tada će njeni učinci na jetru, a posebno u hepatoprotektivnom djelovanju, biti puno veći.
Na kraju vratimo se na početak teksta i opet ponovimo da bez zdrave jetre nema zdravoga organizma niti zdravoga mršavljenja pa prema tome svi oni koji se žele riješiti viška kilograma moraju svakako u svoj program uvrstiti sikavicu.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>