Pohana raža

Pohana raža

Objavljeno: 25. siječnja 2015 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Ručak

Bistra riblja juha

20 min. Prije ručka popiti šalicu čaja FITO-5

Sastojci:
500g razne sitnije ribe za juhu
1 glavica luka
4 režnja češnjaka
½ vezice peršina
1 list lovora
7-8 zrna papra
1-2 žličice maslinovog ulja
morska sol

Priprema:
Očistite i operite ribu. Očistite luk i češnjak te ih prepolovite na pola. List peršina dobro operite.

U 1.5 l hladne vode stavite sve sastojke osim ribe i kuhajte na laganoj vatri 40 min. Nakon toga u juhu dodajte ribu te nastavite lagano kuhati još 15-tak minuta. Oprezno izvadite ribu iz juhe te je procijedite. Ribi pažljivo odstranite kosti, a po želji i kožu te je prije posluživanja vratite u juhu. Juhu možete dodatno začiniti i sitno sjeckanim svježim listom peršina.
Glavno jelo: Pohana raža

Pohana raža

Sastojci za glavno jelo:
4x150g fileta raže
½ l mlijeka
60g krušnih mrvica
2 jaja
morska sol
svježe mljeveni crni papar
2 žličice maslinovog ulja

Sastojci za prilog:
900g krumpira za pečenje
500g radiča
4 žličice maslinovog ulja
vinski ocat
morska sol

Priprema:
Filete raže potopite u mlijeko, poklopite i ostavite u hladnjaku da se mariniraju najmanje jedan sat. Lagano istucite jaja i malo ih posolite te stavite u prikladnu zdjelu. U drugoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice i svježe mljeveni papar. Krumpire narežite na štapiće debljine 1,5 cm, stavite ih u proključalu vodu te kuhajte 5 minuta. Izvadite ih iz vode i dobro kuhinjskom krpom posušite te pustite da se ohlade. Salatu očistite i dobro operite.

Krumpire stavite u teflonsku tavu s malo maslinovog ulja te ih pržite stalno tresući tavu tako da im se zapeku rubovi. Kada se rubovi zapeku prebacite ih u prikladnu posudu na čije ste dno stavili papir za pečenje i pecite ih 10-tak min na temperaturi 200ºC. Pečene krumpire posolite morskom soli. Filete raže izvadite iz mlijeka te ih jednog po jednog malo posolite i naizmjenice umočite u jaja i u smjesu krušnih mrvica. Posudu za pečenje namažite maslinovim uljem, položite na njega filete te pecite u pećnici 20-tak minuta na temperaturi od 200ºC.

Salata:
Radič začinite maslinovim uljem octom i soli.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Komentari su zatvoreni