PIle na baskijski način

Pile na baskijski način

Objavljeno: 26. siječnja 2015 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Piletina, Zdravi recepti

Sastojci za glavno jelo:

  • 1 manje masno pile  (1.5 kg)
  • 4 srednje glavice luka
  • 2 velike svježe crvene paprike
  • 2 velike svježe zelene paprike
  • 6 srednje velikih rajčica
  • 1 dcl suhog bijelog vina
  • 4 žličice maslinovog ulja
  • svežnj peršinovog lista
  • lovorov list
  • majčina dušica
  • morska sol

Sastojci za prilog:

  • 500 grama zelene salate
  • jabučni ili vinski ocat ili limunov sok
  • morska sol
  • 4 žličice maslinovog ulja

Priprema:

Pile izrezati na komade i začiniti solju i paprom. Paprike ispeći, oguliti im kožicu te narezati na trakice. Rajčice potopiti u vrelu vodu na 40-tak sekundi te ih oguliti, odstraniti im sjemenke pa ih narezati na kockice. Luk narezati na ploškice. Salatu očistiti i oprati.

Narezanu piletinu ispržiti na maslinovom ulju u teflonskoj tavi do zlatno žute boje, prebaciti je u posudu za pirjanje, podliti je vinom i tako pirjati na srednjoj temperaturi.

Posoljeni luk pirjati u teflonskoj tavi u kojoj smo pržili piletinu na maslinovom ulju, a ako je potrebno za vrijeme pirjanja može se podlijevati s malo vode. Kada luk dobije zlatnožutu boju dodati pečenu papriku, list lovora, peršin, majčinu dušicu, papar i sol. Sve skupa pirjati 10 minuta te dodati rajčice.

Kada se povrće skuha dodati piletinu poklopiti te sve skupa pirjati još 20 min.

Prilog:

Salatu začiniti solju, maslinovim uljem, octom ili limunom.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>