Pohana raža

Petak

Objavljeno: 4. siječnja 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | 7 dnevni jelovnik

DORUČAK:

Zobene pahuljice s voćem i bademima

Zobene pahuljice

Sastojci:

  • 2 jušne žlice zobenih pahuljica
  • 1 jogurt s 0.9% mliječne masti
  • 4 sjeckana badema
  • 1 jabuka
  • 1/3 žličice cimeta

Priprema:

Najbolje je večer prije potopiti zobene pahuljice u jogurt te ujutro u njih dodati ribanu jabuku, bademe i cimet.

Popiti šalicu čaja FITO-7

UŽINA:

  • 2 mandarine
  • 2 oraha

Popiti šalicu čaja FITO-7

RUČAK

Juha: Bistra riblja juha

bistra riblja juha

20 min. Prije ručka popiti šalicu čaja FITO-5

Sastojci:

  • 500g razne sitnije ribe za juhu
  • 1 glavica luka
  • 4 režnja češnjaka
  • ½ vezice peršina
  • 1 list lovora
  • 7-8 zrna papra
  • 1 -2 žličice maslinovog ulja
  • morska sol

Priprema:

Očistite i operite ribu. Očistite luk i češnjak te ih prepolovite na pola. List peršina dobro operite.

U 1.5 l hladne vode stavite sve sastojke osim ribe i kuhajte na laganoj vatri 40 min. Nakon toga u juhu dodajte ribu te nastavite lagano kuhati još 15-tak minuta. Oprezno izvadite ribu iz juhe te je procijedite. Ribi pažljivo odstranite kosti, a po želji i kožu te je prije posluživanja vratite u juhu. Juhu možete dodatno začiniti i sitno sjeckanim svježim listom peršina.

Glavno jelo: Pohana raža

Pohana riba

Sastojci za glavno jelo:

  • 4x150g fileta raže
  • ½ l mlijeka
  • 60g krušnih mrvica
  • 2 jaja
  • morska sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 2 žličice maslinovog ulja
Sastojci za prilog:

  • 900g krumpira za pečenje
  • 500g radiča
  • 4 žličice maslinovog ulja
  • vinski ocat
  • morska sol

Priprema:

Filete raže potopite u mlijeko, poklopite i ostavite u hladnjaku da se mariniraju najmanje jedan sat. Lagano istucite jaja  i malo ih posolite  te stavite u prikladnu zdjelu. U drugoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice i svježe mljeveni papar. Krumpire narežite na štapiće debljine 1,5 cm, stavite ih u proključalu vodu te kuhajte 5 minuta. Izvadite ih iz vode i dobro kuhinjskom krpom posušite te pustite da se ohlade. Salatu očistite i dobro operite.

Krumpire stavite u teflonsku tavu s malo maslinovog ulja te ih pržite stalno tresući tavu tako da im se zapeku rubovi. Kada se rubovi zapeku prebacite ih u prikladnu posudu na čije ste dno stavili papir za pečenje i pecite ih 10-tak min na temperaturi 200ºC. Pečene krumpire posolite morskom soli. Filete raže izvadite iz mlijeka te ih jednog po jednog malo posolite i naizmjenice umočite u jaja i u smjesu krušnih mrvica. Posudu za pečenje namažite maslinovim uljem, položite na njega filete te pecite u pećnici 20-tak minuta na temperaturi od 200ºC.

Salata:

Radič začinite maslinovim uljem octom  i soli.

UŽINA:

  • 1 jabuka
  • ½  jogurta s 0.9% mliječne masti

Popiti šalicu čaja FITO-7

VEČERA:

Tunjevina s paprikom

Tunjevina s paprikom

Sastojci:

  • 80g tunjevine iz salamure
  • 1 svježa crvena paprika
  • 1 kriška čistog raženog kruha
  • 2-3 masline

Priprema:

Tunjevinu usitniti, papriku narezati na kock,e a masline otkoštiti i narezati. Sve skupa dobro izmješati i namazati preko zagrijanoga ražena kruha.

Popiti šalicu čaja FITO-7

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>