zeneimurkarci

Pet razloga zašto žene teže mršave od muškaraca

Objavljeno: 8. ožujka 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Blog, Zdrava prehrana i zdravlje

Danas je na ženama veliki pritisak i od njih se očekuje da uvijek budu vitke, savršene figure i bez trunke celulita. Današnja industrija mršavljenja najvećim dijelom je okrenuta ženama i tu su, za sada, ipak malo pošteđeni muškarci. Modni časopisi, dnevna štampa, tv-spotovi vrve i zasipaju nas prelijepim vitkim ženama  koje zaista izgledaju gotovo savršeno, a žene se, htjele ne htjele, poistovjećuju s njima. Pod ovako velikim pritiskom žene žele izgledati dobro i  za to trebaju uložiti veći napor od muškaraca jer žensko tijelo jednostavno malo drugačije funkcionira od muškog.

Sastav tijela

Žensko tijelo prirodno sadrži više masnoća od muškog tijela. Normalni postotak masti kod žena iznosi 21% do 31%, dok kod muškaraca taj postotak je znatno niži od 14% do 25%. Također muškarci  po prirodi imaju veću mišićnu masu, a veća mišićna masa sagorijeva više kalorija i automatski olakšava bilo koji proces gubljenja kilograma.

Hormoni

Žensko tijelo proizvodi niz različitih hormona koji variraju tokom cijelog života zbog izmjene menstrualnih ciklusa, a u vrijeme menopauze dolazi do drastičnih promjena u proizvodnji i odnosu pojedinih hormona. Žensko tijelo proizvodi više estrogena za razliku od muškog tijela koje proizvodi više testosterona. Budući da znamo da je estrogen odgovoran za pohranjivanje masnoća, a testosteron pojačava sagorijevanje masnoća lako je zaključiti kako je ženama puno teže gubiti kilograme od muškaraca. Također kod žena puno češće nego kod muškaraca dolazi do hipotireoze tj. usporenog rada štitnjače što se izravno reflektira na metabolizam i usporen gubitak kilograma, a nerijetko čak izaziva i pojačano debljanje.

Sklonost brzim i štetnim dijetama

Istraživanja su pokazala da žene lakše nasjedaju na brze instant dijete i čarobne pilule koje obećavaju savršene rezultate ”preko noći”. Mnoge takve dijete koriste laksative i diuretike kojima samo izbacuju vodu i imaju prividan učinak djelotvornosti, a zapravo nisu otopili niti gram masti. Također mnoge takve dijete zasnovane su na iznimno niskim kalorijskim jelovnicima koji, ne da su samo frustrirajući, nego su izuzetno štetni i opasni za zdravlje. Takve niskokalorijske dijete zapravo imaju obrnuti efekt jer usporavaju metabolizam što otežava mršavljenje, često su nutritivno vrlo osiromašene te izrazito loše djeluju na hormonalni status. Na kraju uvijek, ali baš uvijek, dovode do ”JO-JO” efekta i nagomilavanja još više kilograma nego što je to bilo na početku same dijete.

Lijekovi

Puno lijekova kao nuspojavu imaju debljanje. Dvije skupine lijekova koje najčešće izazivaju gomilanje kilograma su kontracepcijske pilule i antidepresivi. Nažalost i ovdje su žene izloženije od muškaraca jer statistike pokazuju da su žene sklonije depresivim stanjima od muškaraca, a hormonalna kontracepcija je gotovo postala uobičajena. Tu bi preporučili veliki oprez, ne samo zbog povećane mogućnosti ka debljanju, nego zbog utjecaja unešenih hormona na Vaše zdravlje. Ako imate problema s prekomjernom težinom bilo bi dobro da porazgovarate s Vašim liječnikom i da Vam eventualno prilagodi terapiju.

Mama sindrom

Prirodno je i normalno da se žene u trudnoći udebljaju, one su nakon dolaska bebe pod većim stresom od muškaraca, iza njih je puno neprospavanih noći i često zbog silnih obiteljskih obaveza nemaju vremena misliti na pravilnu prehranu ili vježbanje, a sve to dovodi do debljanja. Također mame uglavnom kuhaju i često su u doticaju s hranom pa se tu i tamo zna dogoditi da im se omakne koji slasni zalogajčić više što na kraju dovodi do gomilanja suvišnih i nepotrebnih kilograma.

Reference

•    MedlinePlus: Weigh Gain – Unintentional
•    mayoClinic.com: Strength Training: Get Stronger, Leaner, Healthier
•    American Dietetic Association: Staying away from Fad Diets
•    DocShop.com: Hormones and Weight Loss_ A Balancing

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>