pileća juha

Nedjelja

Objavljeno: 2. siječnja 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | 7 dnevni jelovnik

DORUČAK

Sirni namaz s rajčicom

mini rajčice i sir

Sastojci:

  • 20g light sirnog namaza
  • 1 rajčica
  • ½ jogurta s 0,9% mliječne masti
  • 45g ili 1 šnita raženog kruha

Popiti šalicu čaja FITO-7

UŽINA

  • 1 jabuka
  • 4 badema

Popiti šalicu čaja FITO-7

RUČAK

Domaća pileća juha

pileća juha

20 min. prije ručka popiti šalicu čaja FITO-5.

Sastojci:

  • 1 pile
  • 2 manje mrkve
  • 1 srednji korijen pastrnjaka
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • list celera
  • morska sol
  • papar u zrnu

Priprema:

Sve sastojke dobro operite i očistite, a s piletine odstranite svu masnoću i kožicu. U 2 litre hladne vode stavite sve sastojke i lagano kuhajte dok piletina ne omekša. Prilikom kuhanja pazite na razinu tekućine i ako je potrebno dodajte malo vode. Kada je piletina kuhana izvadite je iz lonca, a dobivenu juhu procijedite. Pastrnjak i mrkvu nasjeckajte te poslužite u juhi.

Glavno jelo: Teletina s povrćem, pršutom i kaduljom u woku

Teletina u woku

Sastojci za glavno jelo:

  • 200g ječma
  • 400g telećeg but ili plećke
  • 100g pršuta
  • 2 tikvice
  • 2 crvene paprike
  • 1 zelena paprika
  • 10-15 mini rajčica
  • 10 -15 otkoštenih maslina
  • prstohvat kadulje
  • sol, papar
  • 4 žličice maslinova ulja
Sastojci za prilog:

  • 200g radiča
  • 200g endivije
  • 100g špinata
  • 1 srednja mrkva
  • 4 rotkvice
  • 2-3 žličice maslinovog ulja
  • jabučni ocat
  • morska sol

Priprema

Ječam sat i pol vremena prije pripreme dobro operite i potopite u hladnu vodu. Teletinu, pršut, tikvice i paprike izrežite na trakice dužine 5-10 cm i širine 0.5 cm. Mini rajčice prerežite po pola, a masline izrežite na ploške. Radič, endiviju i špinat dobro operite i izrežite. Mrkvu operite i krupnije naribajte, a rotkvice operite i narežite na ploškice.

U posudu stavite vodu i sol te kuhajte ječam otprilike jedan do jedan i pol sat tj.dok ne bude kuhan. Pomalo dolijevajte vode kako ječam nebi zagorio.

U wok dodajte jednu do dvije žličice maslinovog ulja i na jako visokoj temperaturi dvije do tri minute pržite teletinu. Pred kraj prženja dodajte narezane trakice pršuta i prstohvat kadulje. Preprženu teletinu i pršut izvadite iz woka i poklopljeno ostavite sa strane na toplom. Zatim u istom woku na visokoj temperaturi i uz stalno miješanje prvo pržite tri minute papriku pa onda dodajte tikvice koje ćete pržiti još jednu minutu. Nakon toga u wok dodajte masline i mini rajčice te već preprženu teletinu s kaduljom i pršutom te posolite i popaprite. Sve skupa na jakoj vatri pržite uz stalno mješanje još jednu minutu.

Maknute s vatre i poslužite uz kuhani ječam.

SALATA:

Sve sastojke pomiješati te začiniti maslinovim uljem, octom i soli.

Popiti šalicu čaja FITO-7.

UŽINA

  • 1 kivi
  • 1 naranča
  • ½ jogurta s 0.9% m.m.

Popiti šalicu čaja FITO-7.

VEČERA

Pileća salata

Pileća salata

Sastojci:

  • 120g kuhane piletine od ručka
  • ½ paprike
  • 50g radiča
  • 50g endivije
  • 50g špinata
  • 1 rotkvica
  • sok od pola limuna
  • 1  žličica maslinova ulja
  • morska sol

Priprema:

Piletinu narezati na kocke. Radič, endiviju i špinat dobro oprati i natrgati na manje komade. Rotkvicu oprati i narezati na tanke ploškice.

Sve sastojke pomiješati te začiniti sokom od pola limuna, maslinovim uljem i solju.

Popiti šalicu čaja FITO-7.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>