kukuma

Kurkumin – ubojica masnih stanica

Objavljeno: 7. ožujka 2015 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Blog, Mršavljenje uz pomoć prirode, NASLOVNA

Kurkumin, glavni polifenol koji se nalazi u kurkumi odgovoran je za smanjenje tjelesne težine i potiskivanje rasta masnog tkiva i masnih stanica u laboratorijskih miševa. Istraživači sa sveučilišta Tufts proučavali su miševe koje su hranili hranom bogatom mastima ali su u hranu dodavali i kurkumin.

“Debljanje je rezultat rasta i širenja masnog tkiva koje se ne može dogoditi bez rasta i razvoja novih krvnih žila u procesu poznatim kao angiogeneza.” rekao je glavni autor studije Mohsen Meydani dr.med.vet, PhD, direktor laboratorija za vaskularnu biologiju u USDA HNRCA. Doktor Meydani također kaže da je na temelju njegovih podataka kurkumin potisnuo angiogenetske aktivnosti u masnom tkivu miševa koji su hranjeni masnom hranom obogaćenom kurkuminom.
“Ovu činjenicu je vrlo važno imati na umu i provesti istraživanja na ljudima kako bi ustanovili da li bi kurkumin imao isti učinak i na masno tkivo čovjeka”, nastavlja doktor Meydani.

Meydani i suradnici hranili su laboratorijske miševe hranom bogatom mastima 12 tjedana. Jedna skupina miševa u hrani je dobivala i 500mg/kg kurkumina, dok je druga skupina samo uzimala hranu obogaćenu mastima. Obje skupine su jele istu količinu hrane, što je dokaz da kurkumin nije utjecao na apetit.
Na kraju studije, miševi koji su dobivali kurkumin u hrani imali su manje tjelesne masnoće od kontrolne skupine i imali su zabilježen znatno manji rast krvnih žila unutar masnih stanica te samim time i smanjeno širenje istih. Također su otkrivene i niže razine kolesterola i masnoća u jetri.

Ovo su zaista vrlo ohrabrujući podaci, međutim tek randomizirano kliničko istraživanje na ljudima može dati odgovore da li bi konzumacija kurkumina imala isti takav učinak na ljude. Bez obzira na sve, kurkumin se nalazi u kurkumi, a kurkuma je jedan od bitnijih sastojaka currya, pa ako volite ovaj začin slobodno ga koristite i vjerojatno ćete ipak malo lakše izgubiti pokoji kilogram viška.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Komentari su zatvoreni