kopriva, kopriva kao lijek

Kopriva

Objavljeno: 9. ožujka 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Mršavljenje uz pomoć prirode

Jedna od najdjelotvornijih, a moglo bi se reći i najčešće korištenih biljaka za mršavljenje je kopriva. Ova biljka povoljno djeluje na detoksikaciju organizma, a zbog obilnog sadržaja vitamina i minerala jako dobro djeluje i na imunitet. Odličan je diuretik, potiče rad jetre te povoljno djeluje na metabolizam i cijeli organizam.

Europska regulativa ESCOP (europski znanstveni fitoterapijski komitet) znanstveno je potvrdila i odobrila upotrebu lista i korijena koprive u ljekovite svrhe. List koprive izvanredan je diuretik što se može, između ostaloga, pripisati visokom sadržaju kalija koji se u njemu nalazi. Postoje dvije vrste žarnih kopriva Urtica dioica L i Urtica urens L koje se smatraju ljekovitima i ne smijemo ih brkati s drugim vrstama poput bijele mrtve koprive Lamium album L koja također ima neka ljekovita svojstva, ali ne ona koja imaju ove dvije prije spomenute koprive žare.

Osim kalijem, list obiluje i drugim mineralima poput željeza, magnezija, natrija, mangana, kalcija, fosfora, silicijeve kiseline, a je bogat i vitaminima poput vitamina C, B2, karotena-provitamina A i vitamina K. Ovo obilje vitamina i minerala nedvojbeno opravdava epitet koprive kao biljke ”čistča organizama” jer svojim djelovanjem potiče snažne detoksikacijske procese u organizmu što nam je od iznimne važnosti u procesu mršavljenja. Velika količina vitamina C koji se u mladom listu nalazi u količini od 80 do 150 mg uz silicijevu kiselinu najzaslužniji su za upotrebu koprive u mršavljenju jer upravo oni pojačavaju sagorijevanje masnoća. Željezo, ali i ostali minerali i vitamini čime obiluje kopriva, pomažu kod anemije i svih popratnih pojava koje prati ova bolest poput umora, iscrpljenosti, malaksalosti te oslabljenog imuniteta.

Iz svega navedenoga kopriva je izvanredna u borbi sa suvišnim kilogramima jer djeluje na bubrege, jetru, ali i na ubrzanje metabolizma i sagorijevanje masnoća te je stoga zaista neizostavna ako se želimo riješiti debljine i celulita. U proljeće kada nas ova biljka počasti svojim mladim izdancima svakako uvrstite koprivu u vašu prehranu bilo da ćete od nje pripremati ukusnu juhu, varivo, omlet ili ćete je spremiti kao špinat, nebitno, samo je koristite što više i zasigurno ćete imati manje problema sa suvišnim kilogramima.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>