jabucni-ocat-i-mrsavljenje

Jabučni ocat i mršavljenje – istina ili mit?

Objavljeno: 4. veljače 2015 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Blog, Mršavljenje uz pomoć prirode, NASLOVNA

Upotreba jabučnog octa kao sredstva za mršavljenje datira još iz daleke povijesti, pa tako neki tvrde da su stari Egipćani koristili jabučni ocat kada su željeli smršaviti. Međutim znanstvena istraživanja još uvijek nemaju jedinstveni stav kada se diskutira o ovoj temi, i zapravo su mišljenja poprilično proturječna. Definitivno svi relevantni svjetski stručnjaci iz područja nutricionizma, medicine i kineziologije se slažu da je preduvjet svih dobrih programa mršavljenja dobro izbalansirana prehrana i umjerena tjelovježba, upravo onako kako i mi u Sapro Slimming Clinic preporučujemo.

Dobra vijest je da jabučni ocat može pomoći spaliti masnoće, ali isto tako ponavljamo on nije čudotvorac, i samo pijenje jabučnog octa vam sigurno neće pomoći da smršavite. Bilo kako bilo, da bi dobili najviše benefita od jabučnoga octa vrlo je bitno da ga pijete prije i za vrijeme obroka, za razliku nakon obroka, jer je tada najmanje djelotvoran.

Što kažu istraživanja?

Švedski znanstvenici otkrili su 2005 godine da uzimanje jabučnog octa prije i za vrijeme jela može smanjiti apetit. Studija koja je objavljena 2007. u časopisu “BMC Gastroenterol” je dokazala da ispitanici koji su jeli bijeli kruh umočen u ocat su manje jeli tijekom sljedećeg obroka, za razliku od onih koji su jeli samo bijeli kruh. Dokazano je, da je razlog tome to, što octena kiselina iz octa, usporava prijelaz hrane iz želuca u tanko crijevo, što nam daje osjećaj duže sitosti.

Isto tako jedna studija objavljena u časopisu “European Journal of Clinical Nutrition” u rujnu 2005. godine, je dokazala da ispitanici koji su dobivali jabučni ocat uz obrok su imali manje vrijednosti inzulina i šećera u krvi, što je spriječilo potrebu za “nečim slatkim” nakon obroka, a ispitanici su se osjećali duže vremena sitijima. Sve to skupa je dovelo do toga da su ispitanici konzumirali i manje kalorija te su tako imali bolje rezultate u mršavljenju.

Još jedna studija objavljena u časopisu “Bioscience, Biotechnology and Biochemistry” iz 2009. godine su otkrili da ljudi koji su pili napitak koji je sadržavao ocat, svaki dan tijekom 12 tjedana, su izgubili više kilograma, više ima se smanjila trbušna masnoća, opseg struka i BMI od onih ispitanika koji nisu konzumirali napitak s octom. To je bila mala preliminarna studija, međutim, potrebno je sprovesti još puno studija kako bi se dokazala učinkovitost pijenja octa u procesu mršavljenja.

Postoje li interakcije i nuspojave?

Odlučite li se na pijenje jabučnog ili bilo kojeg drugog octa svakako se prvo posavjetujte s vašim liječnikom. Ocat sadrži octenu kiselinu i jako je kiseo što može oštetiti vašu zubnu caklinu ili usnu šupljinu i grlo. On također može utjecati na razinu kalija u organizmu što može biti itekako opasno za one osobe koje uzimaju neke lijekove za srce. Nemojte koristiti ocat u kombinaciji s diureticima, laksativima i inzulinom, jer ove kombinacije također mogu sniziti razinu kalija ispod granica normale. Osobe koje boluju od osteoporoze, također moraju izbjegavati ocat u prevelikim količinama.

Bilo kako bilo samo pijenje jabučnog octa bez da ste korigirali vašu prehranu i uključili se u neku laganiju tjelesnu aktivnost zasigurno neće pridonijeti samom procesu mršavljenja ali može unaprijediti vaše zdravlje. Uvijek birajte domaći, organski ocat koji je dobiven prirodnom fermentacijom od nešpricanih jabuka, jer ćete tako u svoj organizam unijeti visoko vrijedne nutrijente, a ne, opasne kemijske supstance koje se nažalost jako puno koriste u samom procesu uzgoja i prerade jabuka.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Komentari su zatvoreni