debljina veliki zdravstveni problem

Debljina je veliki zdrastveni problem

Objavljeno: 6. ožujka 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Blog, Fitometabolička metoda mršavljenja, Zdrava prehrana i zdravlje

Danas je u svijetu milijardu preuhranjenih i čak 300 milijuna pretilih osoba, a prema predviđanju stručnjaka u 2015. godini  ta će brojka narasti na preko 2.5 milijardi debelih i preko 700 milijuna pretilih osoba. Ove jasne brojke pokazuju da se debljina širi poput epidemije i da ona zaista nije samo estetski problem nego ozbiljna bolest koja narušava zdravlje i skraćuje život.

Nažalost niti nas u Hrvatskoj nije zaobišla ova pošast pa tako brojke kažu da  gotovo dvije trećine Hrvata ima prekomjernu težinu. Ono što posebno zabrinjava je podatak da nam nije pošteđena ni najmlađa populacija gdje podaci za Republiku Hrvatsku kažu da je u dobi od 7 do 14 godina čak 12% djece prekomjerno teško, a 7% debelo. Prema posljednim podacima u Europi je najviše pretilih u Velikoj Britaniji, gdje je pretilo 23% stanovništva, dok je Hrvatska uz bok najpretilijima s 20,6% pretilih. U svijetu naravno prednjači SAD s 31 % pretilih, a zanimljivo je da je Japan zemlja s najmanje pretilih osoba na svijetu te ima  svega 3% pretilih.

Veliki njemački gastroenterolog i stručnjak za debljinu prof.dr. Peter Malfertheiner na simpoziju o debljini u Opatiji usporedio je svjetski porast pretilosti sa širenjem zaraznih bolesti. On kaže da pravi problemi nastaju kada se debljina pretvori u metabolički sindrom tj. kada su nam povećane vrijednosti glukoze, kolesterola i triglicerida u krvi uz povećan krvni tlak što za sobom vuče dijabetes, kardiovaskularne bolesti, ali i tumorska oboljenja poput raka debelog crijeva. Također ovoj skupini bolesti treba dodati i ugroženost lokomotornog sustava (koljena, zglobova, kralješnice), gastrointestinalnog sustava, hormonalnog sustava, a usudili bi se reći da nema niti jedan sustav pa niti jedna stanica u organizmu koja ne trpi zbog prekomjerne tjelesne težine.

Prof. Dr. Malfertheiner naglašava da posebnu pozornost treba usmjeriti na količinu visceralnog masnog tkiva tj. masnoće koja se nakuplja oko unutrašnjih organa.  Ovakve masnoće najčešće se nakupljaju oko trbuha te ih je, uz indeks tjelesne masnoće, neophodno pratiti kako bi dobili stvarnu sliku ugroženosti organizma. Svi muškarci čiji je opseg trbuha veći od 94 cm i žene od 80 cm nalaze se u skupini koja ima velik rizik od dobivanja nekih od navedenih bolesti jer je upravo abdominalna debljina ta koja dovodi do metaboličkog sindroma. Indeks tjelesne masnoće (BMI) je odnos tjelesne težine i visine, a u obzir se uzima i broj godina, pa se tako za osobe koje imaju BMI od 25 do 29 drži da su preuhranjene, a one iznad 30 pretile.

Puno razloga epidemije pretilosti od onih najpoznatijih kao što su  nepravilno i prekomjerno jedenje i nedovoljno kretanje pa sve do hormonalnih dizbalansa, usporenog metabolizma, raznih bolesti, ali i  korištenja nekih lijekova. Svjedoci smo da se u zadnje vrijeme lijekovi sve više i više propisuju, a neki on njih mogu biti uzrok debljini kao što su kortikosteroidi, antidepresivi, beta-blokatori i antiepileptici.

Iz gore navedenih podataka potpuno je jasno da je pred nam veliki izazov u borbi s ovom sve većom i većom pošasti. Debljina zaista jest veliki problem, ali isto tako vjerujemo da je možemo vrlo lako pobijediti jer je ključ uspjeha zapisan u našim genima. Jednostavno se moramo vratiti našoj prirodnoj prehrani koja uključuje puno ribe, voća, povrća, kvalitetnog mesa, ne smijemo ništa isključivati i u ničemu pretjerivati. Iz prehrane je potrebno u potpunosti izbaciti sve umjetne, procesuirane i osiromašene namirnice. Nemojte se plašiti prirodnih zdravih masnoća poput hladno prešanoga maslinova ulja, a nakon dobroga obroka počastite se čašom kvalitetnog po mogućnosti crnoga vina.  Uvedite redovitu, umjerenu, no nikako pretjeranu tjelesnu aktivnost. Jednostavno se potrudite više kretati, bilo kada i bilo gdje, a po mogućnosti, uvijek birajte prirodu umjesto zatvorenih prostora. Također, nađite dovoljno vremena za odmor, a posebno za kvalitetan i dobar san.  Vjerujte, ovo nije ništa nemoguće, teško ili skupo, potrebno je samo malo dobre volje i Vaš organizam će Vam to višestruko vratiti dobrim zdravljem te lijepim i skladnim tijelom.

Mnogi znanstvenici svijeta bjesomučno traže eliksir za dugovječan život,  vječnu mladost i dobar izgled, a odgovor možda uopće nije kompliciran i bliže je no što su mislili. Stručnjaci koji se bave debljinom dokazali su da osobe koje se pravilno hrane, dovoljno kreću te nemaju problema s prekomjernom težinom, izgledaju puno bolje i mlađe, a životni vijek im je u prosjeku duži za 20-tak godina.
Stoga, krenite već danas, ne sutra, na putovanje prema zdravoj težini. Ovo putovanje će svakim danom i svakim satom nagrađivati Vaš trud i htijenje onime što nam je ipak svima na kraju najvažnije, a to je dobro zdravlje i dug život.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>