cink

Cink u službi lijepe kože!

Objavljeno: 29. rujna 2017 | Od: admin | Zdrava prehrana i zdravlje

cink

 

Cink nije prva stvar koja nam dolazi na pamet kada pomislimo na lijepu kožu. No, ovaj “mineral u tragovima” nalazi se u svakoj pojedinoj stanici u vašem tijelu i sudjeluje u više od 100 različitih enzimskih reakcija. Stanice kože posebno su ovisne o moćnim svojstvima cinka – gornji sloj vaše kože koncentrira do šest puta više minerala nego što se nalazi u donjim slojevima.

Evo kako cink čuva kožu zdravom i sjajnom iznutra:

Djeluje kao antioksidans; iako nije antioksidans (poput vitamina C i E), cink je ključni dio dijetetske obrane vaše kože. Mineral smanjuje stvaranje štetnih slobodnih radikala i štiti lipide (masti) kože i fibroblaste – stanice koje stvaraju kolagen – kada je koža izložena UV svjetlu, zagađenju i drugim agensima.

Pomaže u liječenju i pomlađivanju ​​kože.; kada se porežete, cink se baca na posao. Količina minerala u koži koja okružuje posjekotinu raste kako se enzimi i proteini povećavaju kako bi zaštitili organizam od infekcije. Zdrava i netaknuta koža oslanja se na cink za proizvodnju novih stanica i funkciju staničnih membrana.

Može ublažiti akne; prištić se razvija kad nakupina ulja, bakterija i stanica kože blokiraju pore, uzrokujući da koža oko pore bude crvena, natečena i osjetljiva. Cink, koji pojačava imunološku funkciju, može pomoći u kontroli tog upalnog procesa. Regulira proizvodnju stanica, a može pomoći u smanjenju količine prirodnog ulja koje proizvodi koža.

Koja je dnevna preporuka za cink?

Muškarci trebaju uzeti najmanje 11 mg dnevno, dok žene trebaju samo 8 mg. Školjkaši, rakovi i jastozi su nekoliko vrhunskih izvora cinka, ali i piletina, govedina, jaja, gljive, grah, slanutak i sjemenke također vam mogu pomoći da ostvarite dnevnu potrebu. Uravnotežena i raznovrsna prehrana može pružiti potrebni cink.

Cink kao sastojak različitih preparata:

Učinkovit je u kremama za sunčanje; cinkov oksid (spoj koji sadrži cink) djeluje kao fizički blokator, zaustavljajući UV svjetlost od prodiranja u kožu. Ne apsorbira se duboko, a time je i manja vjerojatnost da će iritirati kožu kao neki drugi sastojci.

Čisti kosu i ublažuje svrbež; cink se može koristiti za liječenje psorijaze, ekcema i ostalih stanja kože, ali je najpoznatiji u borbi protiv peruti. Ne samo da pomaže u kontroli rastućih bakterija, nego također smanjuje količinu ulja, a njegova protuupalna svojstva smiruju iritaciju i olakšavaju svrbež.

Pomaže u liječenju osipa; cinkov oksid pomaže u liječenju disbalansa kože na iste načine kao i cink iz prehrambenih izvora: smanjuje upalu, regulira imunitet i može potaknuti proizvodnju novih stanica.

 

Dnevnu potrebu za cinkom možete ostvariti kroz raznovrsnu prehranu i neka vam cink bude mali pomagač za blistav ten i lijepu kožu.

 

 

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Komentari su zatvoreni