Cimet dijeta

Cimet dijeta – što morate znati

Objavljeno: 12. studenog 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Blog, NASLOVNA, Zdrava prehrana i zdravlje

Koji cimet koristiti u cimet dijeti

Sve vrste cimeta pripadaju rodu cinnamomum. Pravi cimet koji je prikladan kao pomoć pri mršavljenju dolazi iz jedne određene vrste – cinnamomum verum, koji je porijeklom iz Šri Lanke. Ostale vrste cimeta dolaze iz nekoliko različitih cinnamomum stabala. Obje vrste cimeta sadrže istu aktivnu tvar – kumarin, samo što cinnamomum verum ima niski sadržaj kumarina što ga čini vrlo prikladnim za konzumaciju kada se koristi u cimet dijeti.

Pravi cimet iz Šri Lanke je svjetlije boje, nešto slađeg okusa i ima jaču mirisnu aromu. Nažalost ova vrsta cimeta je i skuplja pa se na policama naših dućana većinom nalazi onaj jeftiniji ali i lošiji cimet kojega nikako ne bismo preporučili u cimet dijeti.

Sadržaj kumarina

Kumarin se prirodno javlja u nekoliko biljaka uključujući i cimet, ali se može i sintetički proizvesti, jer pomaže u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Kod veće konzumacije cimeta u dužem periodu moramo biti posebno oprezni jer tada može uzrokovati ili pogoršati bolesti jetre. Pravi cimet sadrži jedva tragove kumarina, dok druge vrste cimeta mogu imati 18 do 400 puta višu razinu kumarina što je objavljeno 2013. godine u časopisu “Journal of Agricultural and Food Chemistry”. Njemački Savezni institut za procjenu rizika navodi da osoba koja teži oko 60 kg maksimalno smije unijeti ¼ do jedne žličice cimeta dnevno.

Da li cimet regulira razinu šećera u krvi ?

Prema nekim studijama cimet može regulirati razinu šećera u krvi što se dovodi i u vezu s gubitkom kilograma kod osoba koje su na cimet dijeti. Jedna studija je dokazala da cimet spušta razinu šećera natašte, međutim sve to još uvijek nije dovoljno da bi se moglo tvrditi da nam cimet može poslužiti kao regulator šećera u krvi kod dijabetičara.

Koliko cimeta konzumirati u cimet dijeti?

Tipična doza cimet dodataka u hrani je 1-4 grama dnevno, u skladu s preporukom New York University Langone Medical Center. Ako uzimate još potentnije ulje cimeta, tipična doza je 0,05 do 0,2 grama dnevno. Nema nuspojava u preporučenim dozama do 6 grama cimeta dnevno, prenosi Drugs.com. Veće količine cimetovoga praha ili ulja može povećati otkucaje srca i ubrzati disanje.

Ako ste trudni, uzimate neke lijekove, imate dijabetes ili neke bolesti jetre svakako se, prije upotrebe cimeta zbog mršavljenja, posavjetujte sa svojim liječnikom.

Zaključak

Uzimanje preparata cimeta kao pomoć kod mršavljenja moglo bi biti od koristi ali samo ako se kombinira s dobro izbalansiranom i uravnoteženom prehranom te ciljanom tjelovježbom. Očekivati da će vam sam cimet riješti problem viška kilograma bilo bi iluzorno, stoga vam preporučamo cjeloviti koncept mršavljenja kakav vam nudi naša Fitometabolička metoda mršavljenja.

Reference:

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Komentari su zatvoreni