Špageti Bologniese

Četvrtak

Objavljeno: 5. siječnja 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | 7 dnevni jelovnik

DORUČAK:

Kruh i marmelada

Kruh i marmelada

Sastojci :

  • 1 kriška čistoga raženoga kruha
  • 2 žličice marmelade bez šećera
  • 1 jogurt sa smanjenim udjelom masti 0.9 %

Popiti šalicu čaja FITO-7

UŽINA:

  • 1 kivi
  • 4 badema

Popiti šalicu čaja FITO-7

RUČAK

Juha: Krem juha od cvjetače

Krem juha od cvjetace

20 min. prije ručka popiti šalicu čaja FITO-5

Sastojci:

  • 1 veća glavica cvjetače
  • 1 glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 100g Dukatela light sira
  • 100 ml light mlijeka
  • 700 ml vode
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Luk i češnjak sitno nasjeckajte, a brokulu natrgajte na manje komadiće.

U posudu za juhu dodajte 3 žličice maslinovog ulja i stavite pirjati luk koji ćete odmah posoliti da se manje lijepi. Kada luk postakli dodajte sjeckani češnjak i natrganu cvjetaču te lagano dinstajte otprilike 30-tak minuta uz stalno miješanje i lagano dolijevanje vode. Kada se cvjetača skuha maknite s vatre, popaprite, ako treba još dosolite, umiješajte sir i mlijeko te sve skupa smiksajte.

Glavno jelo: Špageti Bologniese

Špageti bolonjez

Sastojci za glavno jelo:

  • 400g mljevene nemasne junetine
  • 280g crvenoga luka
  • 300g pelata od rajčice
  • 3-4 režnja češnjaka
  • ½ vezice peršina
  • 3 žličice maslinovog ulja
  • ½ dcl crnog vina
  • sol, papar, klinčić, muškatni oraščić
Sastojci za prilog:

  • 250g integralnih špageta
  • 880g salate kristalke ili puterice
  • 3 žličice maslinovoga ulja
  • jabučni ocat
  • morska sol

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk, češnjak i peršin, a muškatni oraščić naribajte. Salatu operite i natrgajte na manje komade.

U hladno ulje dodajte sjeckani crveni luk, odmah ga posolite te prodinstajte. Kada luk svene dodajte meso i češnjak te dinstajte dalje polupokriveno. Povremeno miješajte i podlijevajte s malo vode. Kad voda ispari dodajte rajčicu, crno vino, klinčić, muškatni oraščić, sol i papar te uz miješanje nastavite dinstati još cca 30-40 minuta. Tijesto skuhajte al dente te pomiješajte s umakom.

Salata:

Zelenu salatu začinite uljem, octom i solju te poslužite uz glavno jelo.

Popiti šalicu čaja FITO-7

UŽINA:

  • 1 jabuka
  • 1 jogurt sa smanjenim udjelom masti 0.9%

Popiti šalicu čaja FITO-7

VEČERA:

Salata s junetinom

salata od junetine

Sastojci:

  • 50 g nemasne kuhane junetine
  • 50 g kuhanog slanutka
  • 50 g radiča
  • 25 g luka
  • 50 g crvene paprike
  • morska sol
  • svježe mljeveni papar
  • malo vinskoga octa
  • 1 žličica maslinova ulja

Priprema:

Junetinu, papriku i luk narezati na kockice, a radič na rezance. U prikladnu posudu pomiješati junetinu i svo povrće te začiniti solju, octom, uljem i paprom.

Popiti šalicu čaja FITO-7

 

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>