celijakija

Celijakija

Objavljeno: 12. veljače 2015 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Blog, NASLOVNA, Zdrava prehrana i zdravlje

Celijakija je genetski autoimuna bolest. Imunološki sustav pogrešno prepoznaje gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu kao strani, opasni agens. Kada ljudi s celijakijom jedu hranu koja sadrži gluten, nastupa snažna imunološka reakcija koja napada gluten čim on dođe do tankog crijeva.
Zbog takve imunološke reakcije na gluten dolazi do oštećenja crijevnih resica. Tako oštećene crijevne resice imaju sve više problema apsorbirati hranjive tvari iz crijeva što dovodi do daljnjih zdravstvenih problema.
Vrlo često se kod osoba koje boluju od celijakije javlja proljev i druge gastrointestinalne tegobe, ali i zdravstvene tegobe povezane s pothranjenošću uključujući gubitak težine, anemiju, osteoporozu, neplodnost, neurološke problemi kao što je ataksija (gubitak koordinacije), pa čak i neke vrste raka.

Simptomi celijakije

Neki ljudi uopće nemaju klasične simptome ili su toliko suptilni da ih uopće niti ne spominju svome liječniku. Drugi, nažalost, imaju jako izražene i teške simptome koji uključuju:

  • abdominalna nadutost i bol
  • kronični proljev
  • zatvor
  • bljedilo, stolicu čudnog mirisa ili masnu stolicu
  • povraćanje
  • mršavost
  • razdražljivost

Nedigestivni problemi uzrokovani slabom apsorpcijom hranjivih tvari su:

  • anemija zbog neobjašnjivog nedostatka željeza
  • umor
  • bol u kostima i zglobovima
  • artritis
  • osteoporoza (gubitak koštanog tkiva) ili neobjašnjivo lomljenje kostiju
  • depresija i tjeskoba
  • trnci ili gubitak osjeta u nogama i rukama
  • izostanak menstruacije
  • neplodnost
  • afte u ustima

Kako se celijakija dijagnosticira?

U nekim slučajevima celijakija se teško dijagnosticira jer se simptomi celijakije često podudaraju sa simptomima drugih bolesti crijeva uključujući upalne bolesti crijeva i netoleranciju na laktozu.

Testovi krvi i biopsija tankog crijeva su bitni za konačnu dijagnozu celijakije. Važno je naglasiti da ne treba ići na bez-glutensku dijetu prije nego se obave testiranja iz krvi i biopsije jer bi to moglo poremetiti dijagnostički rezultat i dijagnozu odvesti u krivom smjeru.

Uvijek se rade prvo krvni testovi i prati se razina određenih antitijela proizvedenih od strane imunološkog sustava kao odgovor na gluten.
Osobe koje imaju pozitivan test na antitijela moraju pristupiti biopsiji tankoga crijeva gdje se traže oštećenja crijevnih resica i upalne stanice koje signaliziraju autoimunu reakciju.

Liječenje celijakije

Tretman za celijakiju jednostavno počinje izbacivanjem hrane koja sadrži gluten iz jelovnika. Zvuči možda jednostavno, a zapravo nije nimalo lako. To znači da se treba odreći svih jela koja sadrže pšenicu, ječam, raž. Čak i najmanja količina glutena u nekoj hrani može izazvati upalnu imunološku reakciju. Jedna znanstvena studija Sveučilišta u Marylandu je pokazala da je samo 50 miligrama glutena izazvalo upalu i štetu na crijevima. Ako znamo da samo jedna kriška kruha sadrži 2000 mg glutena, onda je jasno koliko zapravo je mala količina glutena dovoljna da izazove probleme.

Bez-glutenska dijeta podrazumijeva da se u potpunosti odreknemo svih namirnica koje u sebi sadrže gluten poput kruha, torti, pizza, piva i mnogih drugih namirnica koje smo naviknuli koristiti u svakodnevnoj upotrebi. Nasreću, danas već postoji cijela industrija koja se bavi ovim problemom i može se nabaviti dosta namirnica koje u sebi ne sadrže gluten.
Nažalost, dosta često se zna dogoditi da neke namirnice koje u sebi ne bi smjele sadržavati gluten poput npr.sojina brašna ipak ga sadržavaju. To se zna dogoditi jer su se takve namirnice npr. prevozile u istom kamionu u kojem se prevozilo i pšenično ili raženo brašno, a nakon istovara kamion se nije dobro očistio i bezglutensko brašno se kontaminiralo glutenom.

Izvor:
Harvard Medical School

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Komentari su zatvoreni