Čaj za mršavljenje - maslačak

Čaj za mršavljenje – maslačak

Objavljeno: 30. prosinca 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Blog, Mršavljenje uz pomoć prirode, NASLOVNA

Čaj od maslačka može vam pomoći da smanjite unos kalorija i smršavite posebno ako ga pijete umjesto gaziranih slatkih pića ili voćnih sokova. Diuretska svojstva maslačka mogu dovesti do gubitka vode iz organizma što može dati i lažnu sliku o stvarno izgubljenim kilogramima. Samo pijenje čaja od maslačka sigurno neće dovesti do mršavljenja, ali može znatno pomoći, jer ako se konzumira na pravilan način ovaj čaj ima brojne benefite. Kao što smo rekli odličan je diuretik jer dobro djeluje na rad bubrega, ali isto tako jako je dobar i kolerik gdje izvrsno djeluje na pravilan rad jetre.

Koliko kalorija imamo u šalici čaja?

Maslačak ali i gotovo svi biljni čajevi gotovo da i nemaju kalorijsku vrijednost, što ih čini odličnim izborom napitka tijekom mršavljenja. Šalica biljnoga čaja uključujući i maslačak daje samo dvije kalorije. Za usporedbu čaša coca-cole daje 159 kalorija, dok šalica nezaslađenoga soka od brusnice sadrži 116 kalorija. Pijenje čaja od maslačka, za razliku od neke visoko kalorijske alternative, može pomoći smanjiti ukupni unos kalorija i tako povećati mogućnost da lakše smršavimo.

Kako maslačak pomaže kod mršavljenja?

Čaj od maslačka može pomoći kod mršavljenja ako ga pijete prije jela ( najbolje 20 min prije ), ali isto tako može biti od koristi ako ga uvrstimo u naše kulinarske recepte ( npr.salata od maslačka ). Čaj od maslačka konzumiran prije jela stimulira izlučivanje želučanih sokove, potiče jetru i žuč na aktivniju ulogu i učinkovitiju razgradnju masnoća i kolesterola. Također, pijenje čaja od maslačka prije jela povećava osjećaj sitosti, zauzima mjesto u želucu nadolazećoj hrani, te samim time ostaje manje mjesta u želucu za nepotrebne kalorije.

Diuretski učinak maslačka

Maslačak ima izvanredno diuretsko djelovanje, a što je potvrdilo i istraživanje provedeno na University of Maryland Medical Center. Nesumnjivo ovo je još jedna dobra osobina maslačka, međutim tu treba biti posebno oprezan jer neprimjereni gubitak tekućine iz organizma može dovesti do niza neželjenih zdravstvenih učinaka. U ovakvim slučajevima, gdje se naizgled bezopasno bilje koristi nekontrolirano vrlo često dolazi do gubitka vrlo važnih minerala i elektrolita iz organizma, a to može zaista vrlo opasno ugroziti vaše zdravlje.

Kada je potreban oprez?

Pijenje čaja od maslačka u velikoj većini slučajeva je bezopasno, no međutim postoje situacije kada moramo biti na oprezu. Postoje ljudi koji su alergični na maslačak i oni bi ga svakako trebali izbjegavati. Isto tako savjetuje se da sve osobe koje uzimaju antacide, diuretike, lijekove za dijabetes i razrjeđivanje krvi moraju biti posebno oprezni i svakako se moraju posavjetovati sa svojim liječnikom.Svaki puta kada se odlučite za pijenje čaja kojega do tada niste konzumirali dobro je za početak popiti malu količinu čaja te sačekati neko vrijeme kako bi dali dovoljno vremena svome organizmu da eventualno loše odreagira. Tek kada ste sigurni da nemate nikakvih loših reakcija počnite piti čaj, ali u manjim količinama, te postupno povećavajte dozu.

Na kraju bih vas još jednom upozorio da se svakako posavjetujete sa stručnom osobom u slučaju da se odlučite za terapiju čajevima. Naime, bez obzira što se radi o ljekovitom bilju, ono može imati lošu interakciju s vašom terapijom i biti itekako štetno ako se pravilno ne koristi.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Komentari su zatvoreni