zeleni čaj, biljke koje potiču mršavljenje

BILJKE KOJE POTIČU MRŠAVLJENJE

Objavljeno: 23. lipnja 2014 | Od: admin | Blog, Mršavljenje uz pomoć prirode

Proces razbijanja lipida ili masti u tijelu se naziva lipoliza. Ovaj proces se prirodno javlja u organizmu uvijek kada tijelo treba dodatno energiju npr.kod aerobnog vježbanja. Međutim lipolizu mi sami možemo potaknuti i ubrzati konzumacijom nekih biljaka koje nam zaista mogu pomoći da spalimo masnoće i ubrzamo mršavljenje.

ZELENI ČAJ
Zeleni čaj je nefermentirana verzija crnoga čaja i dosta učestalo piće u azijskim zemljama. Obzirom da u zemljama Azije pretilost nema razmjere epidemije kao npr.u Sjedinjenim Američkim Državama znanstvenici su zeleni čaj ispitivali kao mogući razlog zašto su Azijati mršaviji.
U studiji iz 2011god. objavljenoj u ” International Journal of Obesity” zeleni čaj smanjio je negativne učinke prehrane bogate masnoćama kod llaboratorijskih životinja ubrzavanjem metabolizma masti. Također i neke druge studije pokazale su slične rezultate, međutim potrebno je još puno ispitivanja ali kako sada stvari stoje zeleni čaj nedvojbeno može pomoći kod mršavljenja.

SLADIĆ
Sladić je poznata ljekovita biljka koja se dosta često koristi kod probavnih smetnji i gornjih dišnih infekcija. Međutim neka istraživanja na Unirvezity of Maryland Medical Centre pokazuju da bi sladić mogao pomoći i kod smanjenja ukupne tjelesne masnoće tj.mršavljenja. Studija objavljena 2003 god. u ” Journal of Endocrinological Investigation” je pokazala da ispitanici koji su dva mjeseca konzumirali sladić značajno smanjili masno tkivo i tjelesnu masu. Prije bilo kakve konzumacije sladića obavezno se savjetujte s Vašim liječnikom jer ova biljka može imati interakcije s drugim lijekovima posebno trebaju pripaziti osobe s povišenim krvnim tlakom.

CRVENA PAPRIKA
Cayenska paprika je začinsko bilje koje se dosta koristi u kulinarstvu ali i za razne svrhe u biljnoj medicini. Smatra se prirodnim analgetikom ali se koristi i za liječenje želučanih čireva, artritisa i općenito raznih vrsti boli. Međutim istraživanja objavljena u časopisu “Nutrition and Metabolism” su pokazala da ona također može znatno pomoći tijelu u procesu mršavljenja na način da ubrzava sagorijevanje masnoća.

GORKA NARANDŽA
Gorka narandža također je poznati biljni lijek koji se dosta koristi za liječenje raznih smetnji poput mučnina, zatvora i nosne kongestije. Zbog svojih stimulativnih učinaka koristi se za ubrzanje metabolizma i samoga procesa mršavljenja. Mnogi alternativni lijekovi za mršavljenje koriste gorku narandžu umjesto ephedre koja je zabranjena od strane US Food and Drug Administration . Međutim kod upotrebe gorke narandže mogu se pojaviti povećani otkucaji srca i imati i druge štetne posljedice te je stoga preporuka da ukoliko se odlučite na mršavljenje uz pomoć ove biljke svakako posavjetujte sa svojim liječnikom.

Izvor:
Live Strong com
Unirvezity of Maryland Medical Centre
International Journal of Obesity

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>