Bazga kao lijek, bazga, mršavljenje uz pomoć prirode

Bazga

Objavljeno: 9. ožujka 2014 | Od: dr.med.vet Vlaho Šapro | Mršavljenje uz pomoć prirode

Jedna od najstarijih, najljekovitijih i najomiljenijih ljekovitih biljaka je bazga (Sambucus nigra), a nama je interesantna jer je biljka koja nam može jako puno pomoći kod mršavljenja. Često je možemo susresti po rubovima šuma i u vrlo svijetlim šumama. Legende kažu da su se neki stari narodi kada bi se susreli s drvetom bazge obavezno ispred nje zaustavljali, skidali bi šešir i duboko joj se naklanjali, izražavajući time poštovanje prema ovom za njih svetom stablu.

Listovi bazge i mladi izdanci sadrže emulin, invertin, saharozu, dosta kalijeva nitrata te posebno ljekovitu tvar sambucin. Cvjetovi bazge sadrže eterična ulja, smole, šećere, jabučnu, vinsku i valerijansku kiselinu, saponine, dosta sluzi, sambunigrin, vitamin C i karotene.

Listovi bazge, a više čak cvjetovi djeluju na pojačani rad lojnih žlijezda što možemo primijetiti u obliku pojačanog znojenja nakon konzumacije šalice čaja od bazge. Isto tako i listovi i cvjetovi imaju znatan utjecaj na rad bubrega i pojačano mokrenje. Upravo zbog ovih svojstava bazga je blagotvorna kod pretilih osoba koji imaju problem nakupljanja tekućine i edematoznog celulita. Također bazga je odlična biljka kada trebamo potaknuti procese detoksikacije, a poznato je i njeno blago laksativno djelovanje. Međutim jedna vrlo bitna osobina bazge je i ta da pomaže u regulaciji šećera u krvi što nam je itekako bitno kada želimo smršaviti.

Bazga ima još niz ljekovitih svojstava stoga kada vidite bazgu, naklonite joj se, poberite njene cvjetove i listove te ih bez imalo okolišanja upotrijebite ako imate probleme s viškom kilograma i želite smršaviti.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>