amaranth-ili-hrana-bogova

Amaranth ili hrana bogova

Objavljeno: 22. srpnja 2015 | Od: Mag.nutr. Mateja Murić | Blog, NASLOVNA, Zdrava prehrana i zdravlje

Iako je manje poznat među žitaricama, riječ je o žitarici na samom vrhu piramide . Povijest amarantha seže još iz perioda Inka i Asteka.

Nutritivnost

Ono što ga razlikuje od svih ostalih jest to da je njegova „energija“ smještena u samoj unutrašnjosti zrna, a ne u ovojnici. Obiluje esencijalnim masnim kiselinama – linoleinskom i linoletskom kiselinom, zbog čega je neizostavna namirnica na jelovniku svakog sportaša.

  • aminokiseline (čak 15.3g na 100g),
  • minerali- magnezij, željezo, kalcij, fosfor, bakar, mangan,
  • vitamini A, B6, K i C
  • sadrži gotovo dvaput više kalcija od mlijeka i triput više vlakana od pšenice
  • ne sadrži gluten

Zdravlje

Amaranth je namijenjen zaista svima. Preporuča se njegova konzumacija od najranije dobi obzirom da djecu u razvoju čini otpornima na infekcije. Obiluje folnom kiselinom što ga čini poželjnom namirnicom za trudnice. Potiče zdravlje reproduktivnog sustava te dokazano snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto. Ako ga konzumirate redovito, učinit ćete puno za smanjenje lošeg kolesterola i rizika od kardiovaskularnih bolesti. Pomaže kod anemije i pothranjenosti te normalizacije krvnog tlaka, poboljšava probavu te jača koštani sustav i imunitet općenito.

Amaranthom do vitke linije

Sve se više otkriva važnost uključivanja žitarica u svakodnevne obroke, u svrhu postizanja i održavanja vitke linije. Amaranth zbog svog izuzetnog sastava može pomoći kod redukcijskih dijeta. Sadrži visoku razinu proteina i lizina. Lizin je esencijalna aminokiselina koja pridonosi dotoku energije i izdržljivosti samog organizama.

Sviđa vam se članak? Podjelite ga!

Komentari su zatvoreni